Новите дъски Capita идват от планините на Австрия

mothership

Файстриц ан дер Гайл (Feistriz an der Gail) е малко, китно селце с около 600 жители, което се намира в австрийските Алпи, на границата с Италия и Словения. Въпреки малкото население,  атмосферата там е прекрасна, животът кипи с пълна сила и срещаш хора навсякъде. След като слязох от колата първото нещо, което видях беше групичка от деца хванати под ръка и предвождани от своята учителка – бяха се запътили нанякъде. Това ме върна в моите детски години. След това направих снимки  на друга банда малчугани, играещи  до един малък монумент с орел, може би символа на селото. Като цяло останах силно впечатлен от начина на живот в една наистина малка местност

IMG_9032

Сигурно започваш да се чудиш, защо разказвам това и какво толкова има в цялата работа. Ами интересното е, че в същото това малко селце се намира най-модерната фабрика за сноуборд в света.  Точно така,  не просто фабрика, а най-модерната и не само в Австрия или  в Европа, а в света. И не го казвам напразно, а просто защото бях там и се убедих с очите си. Фабриката е дело на Capita Super Corporation.

IMG_9109

IMG_9139

Нека първо обаче кажем няколко думи за Capita. Едва ли има хора, които не са чували за нея, но все пак в нашата страна тя не е толкова популярна, колкото други производители.

Идеята за Capita се ражда през 2000 г. в един гараж в западен Сиатъл от Blue Montgomery и Jason Brown. Същия Blue успява за кратко време да я превърне в една от най-добрите марки в сноуборд индустрията и да я изкара на световната сцена. Освен това той продуцира и филмите на отбора, в който, само да отбележа, присъстват големи имена – Scott Stevens, Jess Kimura, Kazu Kokube, Dan Brise и други.

IMG_9007

Да се върнем към “The Mothership” – името на фабриката и кое я прави толкова уникална. От Capita са се фокусирали към опазването на околната среда и поради тази причина в процеса на работа те свеждат вредните емисии CO2 до нула, а захранването на съоръжението е на 100% с енергия от водата. Използва се още дървесина и ядра от рециклиране и повторно залесяване.  Всичко това е с цел опазване на природата и озоновия слой.  Изцяло новата технология на производство позволява чрез има нужда от много по-малко енергия да се постига по-голяма п зароизводителност.

IMG_9082

slaider

Фабриката е снабдена с нови и иновативни технологии, използват се по-здрави производствени техники, като мастила на водна основа и смола на растителна такава. Работата в Capita обхваща цялата изработка на дъските, като започнем от фрезоване, печат, пресоване, шлайфане и полиране до опаковане и логистика. Това е нещо много значимо, защото когато всички процеси се осъществяват на едно място има възможност за създаване на по-добър и качествен продукт, който ще може да се тества веднага на малкия склон зад съоръжението, а по-сериозни и строги тестове ще се провеждат на близкия ски център Насфелд.

IMG_9035

IMG_9194

За мое удоволствие успях да присъствам на откриването на фабриката и да видя от първо лице работния процес. Работата в “The Mothership” вече кипи с пълна сила и първитe готови дъски ще може да видиш още този сезон – те са super sick!

IMG_9060