Теодор Вълков: За травмите

Теодор Вълков е спортен масажист. Искаме да ви запознаем с него, защото в разгара на сезона има много каране, но за жалост понякога се получават контузии. Практикува занаята си с национални и клубни български отбори по волейбол и баскетбол. Също така успява да лекува контузии и да масажира, не само „кльощавите“ атлети, ами дори сумисти! Редом с това успява да се занимава с „нормални“ хора – аматьори в спортовете.

Практикува всякакви видове масаж, сред които клaсически, анти-целулитен (основно за дамите), сайонджи за наместване с изпукване и много други. Далеч не е обичайния „чакръкчия“. Завършил е НСА „Васил Левски“ със специалност кинeзитерапия.

Запознах се лично с Теди преди 5-6 години, когато бях изместил шиен прешлен, в резултат на неприятно съприкосновение със снега. Той е човекът, който ме спаси от стотици левове хвърлени на вятъра и много време ходене по рехабилитации. С него ни сближи и любовта към зимните спортове. Ето какво имаше той да сподели с нас за контузиите:

Теодор Вълков: Най-големият проблем при карането на ски е, че с карвинг формата хората имат повече контрол и си позволяват да развиват по-голяма скорост. Това им изиграва лоша шега, защото при висока скорост едно погрешно движение може да те изкара от идеалната линия и в повечето случаи се получават тежки падания. Другият момент се състои в начина на падане – вместо да смъкнат центъра на тежестта по-ниско, хората се изправят инстинктивно нагоре, оттам падането става по-тежко, защото високия център на тежестта води до по-опасно падане.

Общо взето най-често срещаните травми в зимните спортове са късане на кръстни връзки и чупене на кости, в следствие на надценяване техническите възможности, които всеки притежава. От там стават сериозните бели – когато хората се стремят да подражават на някой приятел скиор, който може би е състезател. Същевременно много хора не използват карвинга пълноценно и се опитват да го карат по стария начин (като прави ски).

Tribe: Колко важни са разтягането и загряването на мускули, сухожилия и стави?

Както при всеки един друг спорт, така и при ските загрявката е МНОГО важна. Минимума е 5-6 минути. Първо се правят няколко клякания, след това се правят въртеливи движения в колената и таза, и се завършва със стягане на бедрата. Това е в рамките на минимума от 5-6 минути, тъй като при зимните спортове се натоварват коленните и тазовите стави (които са най-големите стави в човешкото тяло). Много често се получават травми в следствие на незагряване, освен надценяването на личните възможности.

Tribe: Има ли други често срещани контузии в зимните спортове, освен късане на PCL и ACL кръсни връзки?

Много често при падане се контузват рамената, при което се получава луксация в раменната става. По-рядко се получават фрактури на предмишница, защото в общия случай при едно падане най-голям стрес понасят раменните стави, което не е правилно. Също така се срещат, макар и не често травми/фрактури по бедра и подбедрици в следствие на голяма скорост.

Tribe: Случва ли се да има травми по гръбначния стълб и зоната на врата?

Случва се често при сноубордистите. Тежки падания има, когато карат извън пистата в дълбокия сняг и на непознат терен с висока скорост. Общо взето, когато не се ползва каска, травмите са доста по-сериозни в областта на гръбнака. Най-вече трябва да се съобразяват терена и скоростта, и да се ползва каска задължително.

Tribe: Нещо по-специфично за сноуборд травмите – примерно за ключиците?

Те са съчетани с травми в раменната става. Често се къса връзката между ключицата и рамото. За съжаление при повечето такива травми се налага и оперативно лечение, възстановяването, от което е в рамките на 3-4 месеца. Повечето случаи са с луксация на раменната става, но понякога има и травмиране на лигаментите на ключицата. По-рядко се получават фрактури в ключицата, по-често се късат лигаментите на ключицата и разтягане тези на раменната става.

Можете да намерите Теди във Фитнес център „България“, който се намира в Дианабад. Също така можете да се свържете с него на телфон 0888-252-069. В следващата част нa нтервюто Теодор ще говори за подготовката преди каране.