Опитът за бексайд 12-ката на Монката е бил оценен като презавъртяна 10-ка

Хванахме Изток Шуматич, главен съдя на Държавното първенство по Big Air, за да го разпитаме за това което се случи на големите кикъри в Pamporovo FunPark по време на вчерашното състезание.

Iztok Sumatic

Изток Шуматич. Снимка: Rok Lah

Кой трик те впечатли най-много?
Бексайт 9-ката с мют граб на Петър Гьошарков. Техничен трик, който той направи сякаш без никакви усилия и с много стил. Грабът беше добър, ротацията беше плавна и приземяването беше отлично.

Също така видяхме и много сериозна ротация от Симеон…
Това беше бексайд  10. По-голяма ротация от 9-ката на Петър, но проблемът бе, че Симеон просто се метна за градуси, без да задържи хубав граб, без да контролира добре ротацията, презавъртя я на земята и това му отне доста точки. Много е хубаво че се опитва, но за съжаление ние нямаше как да го възнаградим с много точки за този негов опит. Ако успее да задържи граб, да направи ротацията по-бавно и контролирано и я приземи чисто, тогава ще получи точките…

Интересното в случая е че Монката, който все още се възстановява от счупена ръка, все още не е залепял чиста 10-ка. До този момент всеки негов опит за 1080, завършва със сядане на попивката. Въпреки това той опитва 12-ката за пръв път на състезанието вчера, успява да я стъпи и да продължи. Приземяването със сигурност не е чисто, но все пак, поне за нас, 12-ката става трик, който той може да впише в графата „стъпани”. Когато научава, че трикът му е оценен като презавъртяна на земята 10-ка, за което му се отнемат много точки той каза, че това хич не го притеснява, че го е направил от удоволствие, че се е надъхал защото е усетил, че може да я залепи на този скок. Евала. В крайна сметка, сноуборда не е състезания, FIS точки и медали. Сноуборда е удоволствието от това да се надъхаш за нещо, да повярваш в себе си и да го направиш. Днес, на държавното по слоупстайл Монката отново пробва 1260.

simeon mitrev

Монката след 12-ката на Държавното по слоупстайл днес. Снимка: Бобо.

Какво мислиш за нивото на каране, като цяло.
Нивото се вдига. Много съм впечатлен. Познавам българската сцена от доста време. Още преди време ми беше интересно да наблюдавам Христо  (Ахтаподов), който в момента е треньор на българския национален отбор, също така Марио и останалите. Toва  беше преди около 10 години, сега нещата се променят, идва новото поколение и те прогресират бързо. Особено впечатление днес направиха Петър с неговата бексайд  9-ка, освен това Симеон, Георги (Черния) и малките също се представиха  много добре днес.

Нещата със сигурност прогресират. Организацията става все по-добра, появяват се все повече хлапета, повече клубове, които имат визия за нещата, работят усърдно и постигат резултати. Иван Фърков направо мачка с тази седмица – имате TTR състезание, републикански Big Air и SlopeStyle първенствa,  Европейска купа която беше на страхотно ниво и какво ли още не. Имате и добра медия –Whiteroom, така, че всичко изглежда много добре. Много хора обединени от страстта си към сноуборда – както и трябва да бъде! Продължавайте в същия дух!