PFO Week 5 – FIS Europa Cup Slopestyle

Денят започна повече от добре. Първата мисъл, която мина през главите ни, когато зърнахме грижливо шейпнатите, гигантски уреди на слоупстайл трасето на Студенец беше „чакай малко, ние в България ли се намираме?!“. Вече нямахме търпение да видим какво имаха да покажат райдерите на този сет-ъп, но след като оставаше повече от час до началото на квалификациите за първия слоупстайл старт за Европейската купа, решихме да не губим излишно време – грабнахме дъските и разцъкаме наоколо. Никакви опашки и цял курорт на наше разположение! Страхотно удоволствие беше да цепиш пудрата в горичките, а около теб, поведени от тренер Ице Ахтаподов, да хвърчат хлапетата от националния отбор, един от друг по-надъхани за това което предстои на слупстайл трасето днес.

pamporovo_freestyle_open_week_europa_cup_4

pamporovo freestyle open week europa cup

Състезанието ще бъде запомнено с много неща. Едно от тях е че това беше първата FIS Europa Cup в историята, която имаше лайв скоринг от началото до края (табло на което се показваха резултатите на публиката и карачите в реално време). Друго нещо, разбира се, бяха триковете и тяхната амплитуда, и при жените, и при мъжете. Дабъл коркове, дабъл ъндер флипове, огромни дизастъри на рейловете и какво ли още не. Борбата за първите три места беше изключително оспорвана. Разликата между второто и третото място беше минимална.

_DSC1147_620

pamporovo_freestyle_open_week_europa_cup_6 pamporovo_freestyle_open_week_europa_cup_2

Най-добре от нашите карачи се представи Петър Гьошарков, който включваше в ръновете си фронтсайд 9-ка, суич бексайд 9-ка и за дълго време оглавяваше класацията по време на квалификациите. В крайното класиране той завърши на 5-то място – много силно представяне имайки предвид карачите, които присъстваха на трасето днес.

През целия ден, всичко вървеше по мед и масло и това явно не направи впечатление само на нас. Ето какво сподели с нас един от съдиите на състезанието, Иван Иванов „Кебапа“:

Всяка година нивото на състезанията в България се вдига изключително много. Обикалям по два-три големи старта на година и това е най-доброто състезание на което аз съм присъствал. Разбира се винаги могат да се намерят неща, които могат да се подобрят, но от гледна точка на организация, трасе, райдъри и ниво на каране – това е най-доброто състезание на което съм бил до момента тази година. Мисля, че и утре ще видим едно много добро състезание. Даже мисля, че утре (на втория старт от Европейската Купа) ще бъде още по-интересно, защото всички ще бъдат още по-надъхани след днес. Надявам се нашите момчета утре да се представят по-добре. Днес Пепи седя почти до края на състезанието на втора позиция. Утре, ако вдигне амплитудата на суич бек деветката, можем да стискаме палци да влезне в тройката.

Крайно класиране мъже:
1. Мартин Калиола – Финландия
2. Альоша Кривец – Словения
3. Ерик Боушемин – САЩ
4. Ян Торлей – САЩ
5. Петър Гьошарков – България
6. Алекси Партанен – Финландия
7. Петър Подлогар – Словения
8. Георги Георгиев „Черния“ – България
9. Хенри Лаконен – Финландия
10. Артурс Кукунде – Латвия

Крайно класиране жени:
1. Клара Яникова – Чехия
2. Катерина Воячкова – Чехия
3. Зузана Медлова – Словакия

_DSC1258

Завършихме деня с небрежна сесия с Джими Чокоев, докато си чакахме транспорта обратно към хотела…  Днес беше един от най-яките ни дни в планината този сезон. Отдавна са заминали дните в които нашите карачите учиха трикове по време на състезания. Нивото всяка изминала година се вдига, а състезанията стават все по-атрактивни. Най-готиното е, че най-доброто тепърва предстои!

Снимки: Бобо Камилов.