Лафче с Щефан Гимпъл

Щефан Гимпъл е роден на 31 октомври 1979 в Saalfelden, Salzburg. Знаем за него, че от край време се състезава и е печелил редица Биг Еър състезания, измежду които и престижното Air & Style за годините 1999, 2000 и 2001. Имахме възможността да го гледаме на живо на жълтите павета в София по време на кръга от Световната купа по Биг Еър от веригата на FIS. След като приземи най-добрия трик за деня – зверски чисто cab 1080 с огромна амплитуда и приземяване като по учебник, разбрахме на какво се дължат всички тези победи. След срещата ни с него, миг след като слезе от най-високото стъпало на почитната стълбичка на NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007, за него научихме и малко повече неща. Едното от тях е че той е един сияещ с позитивност, земен и вечно усмихнат човек… а другите можеш да прочетеш по-долу.


Щефан получава поздравления от Бойко Борисов. Снимка. Aski

WR: Честито за победата! Как се чувстваш?
Щефан Гимпъл: Страхотно! Много се радвам, че всичко се подреди така добре за мен. Доволен съм от резултата си днес! (Смее се)

За пръв път си тук, как ти се стори организацията и самото състезание?
Всичко беше просто перфектно, организаторите бяха помислили и се бяха погрижили за всичко. Събраха се и много хора и мисля, че много им хареса това, което видяха. Силно впечатление ми направиха скиорите, които се грижеха за приземяването – стори ми се, че цял живот с това са се занимавали – толкова бяха добри!…

Какво си помисли, когато разбра, че състезанието ще е тук в България?
Помислих си: “Супер, ще ходя в България! Никога не съм бил в тази държава.”

Трябва да дойдеш някой път да видиш планините ни – имаме много добри условия и страхотни места за каране.
Така ли? Супер! Честно да ти кажа честно не знам много за България…

… Иначе, какви са ти плановете за сезона?
Основно смятам да участвам по състезания, но ще снимам и със спонсорите ми – O’Neill.

Участваш и във F.I.S. и в TTR състезания…
Да и в двете вериги. Плановете ми са да участвам на Air & Style в Инсбрук, а след това на състезание на Аesthetiker, които са ми много близки приятели…  също така и на European Open.

Значи обичаш да участваш по състезания?
Миналата година всъщност участвах в малко, защото повече снимах, но тази година мисля, да участвам в доста повече. Следващата ми спирка е в Грац, пак кръг от световната купа на FIS. Мисля, че състезанията са доста забавни и стават все по-важни. Снимането на филми обаче също е супер яко усещане. Всъщност догодина (б.р. 2008-а) планирам трип до Гренландия, където ще снимаме – така че нямам търпение за това!

Имаш ли любим трик специално за състезания?
Да – fs 9. Но все пак зависи от скока.


Щефан по време на финалите. Снимка: Aski

Днес спечели със брутална cab 10-ка!
Да, не мога да ти опиша колко съм доволен, че я приземих. Чесно да ти кажа – за пръв път изпробвах този трик днес! Трябваше да отговоря с нещо силно на 10-ката на Яне Корпи и се почувствах готов да се пробвам. Именно заради това ми харесват състезанията – понякога си под голям натиск, но като се концентрираш върху нещо и го постигнеш въпреки всичко – чувството е страхотно!

От колко години караш?
16 години вече! (Смее се) Сега съм на 28 – ден бях най-възрастен от всички райдъри.

Как започна всичко това за теб?
Брат ми започна да кара сноуборд и аз покрай него, както често се случва. Все още най-много се кефя, когато карам с него, той е на 29 и мисля, че е най-добрият сноубордист, който познавам! Това ми се струва преди толкова много време…

… И ето те тук сега с поредното първо място!
Много се радвам, че съм тук. Днес много се забавлявах, ще остана с добри спомени от България…


…и след победата в София. Снимка: Aski