Джими Чокоев за Лондон, сноуборда и катеричките

В края на месец октомври (22 октомври 2008) треньорът на националния отбор по фристайл сноуборд, Марио Беньо и един от най-обещаващите млади фристайл карачи в страната Димитър Чокоев (не че имат нужда от каквото и да е било представяне на нашия сайт) кацнаха на  британска почва, където останаха четири дни за да вземат участие в най-силното сноуборд събитие в Англия от много години насам. Ако не и изобщо.

Freesports on 4 FREEZE Sponsored by LG. Огромна рампа (пренесена от състезанието Freestyle.ch в Цюрих) издигната на брега на Темза в централен Лондон, истински сняг, сноуборд и фриски състезания, Big Air Bag скокове, около 10 000 души публика, търговско изложение, видео премиери, редица DJ-и, музикални групи на живо… и Cypress Hill, motherfu+”%еeeer!

В дългия списък на присъстващите карачи са имена като Дани Кас, Анти Аути, Щефан Гимпъл и Хампус Мосесон. Марио и Джими участват и в двете ключови сноуборд състезания на ивента – Националната купа на Англия (Battle of Britain) и първата ФИС световна купа за този сезон.


Най-добрите моменти от Freesports on 4 FREEZE Sponsored by LG.

Срещнахме се с Джими Чокоев за да ни разкаже малко повече за престоя в Лондон… (За резултатите и детайлите по представянето на Джими и Марио кликни тук за BoB и тук за FIS.)

… Атмосферата беше като на сноуборд и музикален фестивал. Много силен ивент. Организаторите бяха осигурили на публиката сума ти неща за правене – имаше нон-стоп музика, всякакви промоции и демонстрации. В райдърс ерията също беше много готино – всякакви бъцалки, шоколадчета, чайчета, кафе, енергийни напитки. Имаше Xbox и Wii и можеше да си цъкаш, докато чакаш своя рън. А и самата публиката беше много готина. Викаха, крещяха, правиха мексикански вълни, размахваха от онези големите ръкавици със сочещ пръст…

Забавлявали са се.
Определено. Но ивента не беше отворен за всички, както тук декември месец миналата година – беше заградено, с охрана и имаше 30 паунда вход. Като на фестивал.

Хванахте ли Cypress Hill?
Да. След състезанието отскочихме до хотела, оставихме дъски, работи, истории и метнахме по един душ. Между другото – добре, че беше Бено в Лондон да ни развежда напред назад, защото иначе щяхме да се изгубим. След хотела минахме набързо през един магазин за да си набавим, каквото ни трябваше и отидохме направо към концерта…

Не беше ходил в Лондон преди?
Не бях ходил и много се изкефих. Уникален град. 12 милиона. Нечовешко.

Разбрах, че сте се качили и на London Eye. Как е гледката отгоре.
Всичко се вижда наколо по Темза. Тауър Бридж, парламента с Биг Бен, Бъгингамския дворец… Направихме и една обиколка пеша на най-основните забележителности. Направиха ми впечатление толкова много неща.  Дори това, че в единия от парковете, който може би би се равнявал на нашата Борикова градина, в езерцето има и аз не знам колко вида птици, наоколо щъкат катерици, които изобщо не се страхуват от хората – дори, ако ги примамиш могат да се покатерят и по теб. Там всичко е толкова различно.

Двата ивента са били силен старт за сезона… Всъщност вие започнахте с тренировки в Австрия нали така?
Да, преди това Марио, Лозьо и аз ходихме за дванадесет дни в Хинтертукс, Австрия. Там извадихме супер късмет защото нямаше нито един лош ден – само слънце! Всеки ден беше идеален за скачане и така успяхме да наваксаме за последните няколко месеца без каране. Що годе влязохме във форма, въпреки че, например словенците, които също бяха там, бяха още по-напред с материала, защото бяха карали цяло лято в Нова Зеландия. Нищо чудно, че четирима от техния отбор влязоха на финалите на състезанието в Лондон.


Джими Чокоев пред родна публика на NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007. Снимка: Александър Атанасов

Какви трикове пробва и кое ти лепна най-добре в Лондон?
На тренировката на националната купа на Англия направих за лично удоволствие ноуз граб, бексайд 360 шифти шифти , фронтсайд 540 мют , а на самите квалификации фронтсайд 540 мют и фронтсайд 720 мют. На световната купа почнах тренировикете отново с прав скок след което исках да направя седмица но се бях засилил повечко и завъртях десетка и на последния тренировъчен рън направих чиста седмица с мют. На квалификациите направих чиста седмица с мют и на втория опти пробвах десетка с миут, но нещо на ръцете ми им хареса да погалят попивката и дотам с десетката…

Колко беше дълга равната част на скока там?
На флайерите пишеше че е 60ft което се равнява на… двадесетина метра. Но по-скоро хвърляше нагоре сякаш.

Като цяло ти доволен ли си от твоето представяне?
Доволен съм. В класирането – разликата в точките от 15то до 30-то място беше минимално. Много силна конкуренция.

Ок, с няколко думи – с какво ще запомниш Лондон?
Огромното пространство което заема, лудите шофьори на двуетажни автобуси каращи в насрешното, архитектурата и единството между хора и животинки по парковете (за първи път ми се случи да погаля не каква да е, ами истинска катеричка…

Какви са ти плановете за този сезон? Как се очертава той за теб?
Според мен ни чака силен сезон. Чувствам добре нещата. С Марио ще обиколим Световните купи, а Лозьо и Гелето – Европейските. Вярвам че имаме шанс да се класираме на финал за Световно.