Златен и сребърен медал за България от Световното по сноуборд за юноши

Двама българи предизвикаха истинска сензация на Световното първенство по сноуборд за юноши в Нагано (Япония) – Радослав Янков и Иван Ранчев се изправиха един срещу друг във финала на олимпийската дисциплина паралелен гигантски слалом. Един от тях все пак трябваше да спечели златния медал и този път късметът се усмихна на Радослав Янков, за когото това е втори златен медал от световно първенство, след титлата в паралелния слалом миналата година. Сребърният медал на Иван Ранчев е първи за него при юношите. На трето място в състезанието се класира словенецът Юре Хафнер.

Успехът за българите не дойде никак лесно – по пътя си към големия финал те трябваше да отстранят представители на най-силните отбори – Италия, Австрия, Словения, Русия, Япония. Финалът бе истинска наслада за всички българи и най-вече за треньорът на двамата герои – Атанас Петров, чието вълнение още се усещаше в гласа му часове след края на състезанието.

Двойната победа на България е безпрецедентен успех в кратката история на родния сноуборд. България вече може да се гордее с 5 спечелени медала (2 златни, 3 сребърни) от световни първенства за юноши и девойки и то само в рамките на последните 3 години.

Утре Радослав Янков и Иван Ранчев ще участват и в дисциплината паралелен слалом. Стискаме им палци за още един медал! Отборът се прибира на 8 март в София.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки