Сочи – Юри Подлатчиков спечели халфпайпа

Е това беше интересно. 

Двукратният олимпийски халфпайп шампион, потриващ ръце за трета титла, Шон Уайт падна два пъти на халфпайп финалите на зимните олимпийски игри в Сочи, Русия и остана 4-ти.

“Шон Уайт падна два пъти” е новина сама по себе си, но това, което направиха другите трима, заслужава повече внимание. Новият олимпийски халфпайп шампион е Юри Подлатчиков, който показа три перфектни двойни корка, включително неговия YOLO двоен корк 1440.

Носителят на среброто е едва 15 годишното, едва 50 килограмово-с-мокри-дрехи японско хлапе-машина Аюми Хирано. Той стана най-младият медалист в историята на зимните олимпийски игри с големи амплитуди и много стил.

С Таку Хираока японците окупират стълбицата на победителите. 18 годишният сънародник на Хирано взе бронза.

Доста хора изпопадаха на тези финали, със сигурност повече отколкото на другите халфпайп състезания.

Един от основните претенденти за титлата, Дани Дейвис (САЩ), който взе златото от халфпайпа на X Games в Аспен само две седмици по-рано, направи много хубаво представяне, но падна и при двата си опита, и то в самия край на пайпа. Две падания, в проблемната средна част, осеяна с бабуни и мек сняг. Но както се казва, всички карат на един и същи пайп.

И да се върнем на Шон Уайт. Преди да го отпишем от сноуборда, трябва да споменем, че   резултатът му от квалификациите, 95.75 т. не беше достигнат от никой от останалите състезатели. Подлатчиков спечели като отбеляза на финалите 94.75 т.

Сякаш още от началото на игрите нещата започнаха да се объркват за Ел Бланко. Отказа се от слоупстайла, за да се съсредоточи върху халфпайпа, но сякаш така освен силите си, прехвърли и цялото си напрежение. А така и критичните погледи на публиката и медиите. Мисля че тепърва ще четем негативни коментари за него, което обективно погледнато е глупаво да се случва.

Ами това беше, една от най-чаканите зимни олимпийски дисциплини мина и шампионът се казва Юри Подлатчиков.