Празник на музиката

Честван за първи път в  началото на лятото  на 21 юни 1982, популяризиран от френския министър на културата Жак Ланг, този презник  има за цел да разпространява музиката по два начина – да насърчава  аматьорите музиканти да свирят по улиците и да помага на възможно най-голям брой хора да се наслаждават на музиката.

Музиката е универсален език за комуникации между хората и този празник днес е пример за това.  След 15 години той е популярен както в Европа, така и по света – честван е в 120 страни от 5 континента.

Тази година  българското издание на Празника на музиката е с тема градската култура – хип-хоп, рап, брекданс, графити и реномирани DJ. Този тип култура се роди в 80-те години и доби статута на артистично движение. Истински предвестници на стилове, мода и идеи, артистите ще учудят с тяхната виртуозност.

В България има истински бум на хип- хопа и програмацията на празника бе направена съвместно с BedBug Studio и Music Enterprises.

•    Бургас – 20 юни, Морската градина – Slave Farm /Франция/-DRS и DJ Mad Bear
•    София-  пред НДК  от 19ч. да 22,30ч.– Pockemon Crew/ Франция/- DJ Cam/ Франция/, DJ Darkstep-FARS + Electric Force Cru и графити Ялта клуб – 23ч. DJ Cam / Франция/
•    Пловдив – 22 юни – Electric Force Cru – Slave Farm/Франция/
•    Варна – 24 юни – пред Морската градина- Slave Farm/ Франция/, The Center, FARS, MC Troley, DJ Darkstep

DJ Cam/ Франция/
Този дижей и продуцент е известен с неговата house music и неговия абстрактен хип-хоп/така наречен инструментален/ . Един от рядкото французи  доближил се до  новия стил – Trip Hop, лансиран в 90-те години в Англия. Истинска звезда в Япония, издал 16 диска, той миксира звездите на хип-хопа и на сула.

Pockemon Crew / Франция/
Пристрастени към хип-хопа и брекданса, те са невероятни професионалисти – Шампиони на Франция и Световни шампиони за 2003. Те работят за  Операта в Лион и представят един фантастичен спектакъл “ Това ли е живота !?” и техния хип-хоп предизвиква навсякъде фурор в Европа.

Slam Farm/ Франция/
Тази рап състав представя чувствителен и човешки спектакъл. Техните новаторски постановки са реалистични и ангажирани. След първия им диск “Хората гълъби”, техният успех е феноменален.

Electric Force Cru/ България/
Най-добрата трупа на хип-хоп в България. Участват в много съзтезания на брекданс и организират голям конкурс през 2007 в София. Голям акробатичен спектакъл за всички възрасти.

Woch MC / България/
Бърз, блестящ с изненадващи и искрени ритми. Посланието е в песните им. Не трябва да се изпуска.

DRS+ / България/
Този гений на българския хип-хоп е известен с своята самобитност на творчеството си, уникалната си и  чувствителна   музика

FARS /България/
Хип-хопа примесен с фънк и оргинални ритми. Тяхната новаторска музика е украсена с носталгия и с хип-хопа от 90-те години.