Интервю с Росица Каратотевa

Интервю с Росица Каратотевa, sales manager на Energy Trade LTD, официален дистрибутор на Burton за България.

Не е тайна, че доскоро в България продукти на Burton се намираха трудно. В повечето snowboard магазини стоки, произведени от най-известната и влиятелна компания в индустрията, чисто и просто нямаше. Ето защо, когато научихме, че в страната вече има нов дистрибутор на Burton, чиято цел е да промени тази ситуация на пазара, се втурнахме с нескрит ентусиазъм да разберем повече подробности.За целта уговорихме среща с Роси Каратотева, sales manager на Energy Trade LTD (фирмата-дистрибутор на Burton) и в уговорения час бяхме на уговореното място – офиса на фирмата на Цар Асен 59.

Приветливата атмосфера до голяма степен помага да се настроим за разговора, който ни предстои. По всичко личи, че имайки предвид проблемите, които тормозят българската snowboard сцена, Burton няма да е единствената ни тема на разговор…

И така, как решихте да станете дистрибутори на Burton и всъщност как се случи всичко…?

В началото започнахме като дистрибутори на Gravis Footwear. После нещата се развиха на последното ежегодно ISPO в Мюнхен – както знаете на него всяка фирма в бранша, която има желание да представи продуктите си, има свой щанд. За късмет на това същото ISPO присъстваше и Jake Burton, с когото успях да се запозная. И след няколко разговора, и неговото посещение в България, дистрибуцията на Burton за България бе поверена на мен.

Какви продукти ще бъдат внасяни и предлагани съответно в мрежата от магазини?

Освен на Burton ще има и продукти от всички брандове на компанията – outerwear на Analog, протектори, каски и аксесоари на Red, обувки на Gravis и маски на Anon.

…А продукти на Forum, Foursquare, Special Blend, Jeenyus? Сделката, при която Four Star Distribution ги продаде на Burton се превърна в може би най-голямата новина за лятото…

Да, новината наистина беше голяма, но много хора не разбраха, че всъщност Burton сключи тази сделка не от стремеж към монопол на пазара, ами за да спаси Forum от фалит. За Burton, пък и за snowboard индустрията е много по-добре Forum да продължи да съществува. За това тази сделка бе по-скоро операция за спасяване на Forum и останалите брандове на Four Star Distribution, отколкото увеличаване например на пазарния дял.

Ясно. И все пак ще внасяте ли продукти на тези фирми?

На този етап не. Поне следващите 2-3 сезона със сигурност ще се придържаме само към Burton и изборените вече негови брандове – Anon, Analog, Red и Gravis.

Къде ще могат да бъдат закупени тези продукти?

Интересът е голям. В BAS например ще се продават предимно стоки на Red, както и някои други hard goods. Boardshop ще предлага продукти на Burton и всички негови брандове, като има вероятност да се превърне в coalition shop, където ще се продават exclusive products. Има запитвания и от Onboard и Corporide. Falcon Sport, който по принцип е ски магазин, също ще предлага тези продукти като целта му ще е да се специализира в продажбата на snowboard стоки. Така че със сигурност ще има много места, където най-накрая Burton ще заеме полагащото му се място.

Да, наистина имаше сериозен дефицит на тези стоки… По-рано спомена за Jake Burton. Март месец тази година той беше в България, ще ни разкажеш ли нещо повече за това? По чия покана дойде той тук?

Ще започна оттам, че той не искаше да се разчува за пристигането му в страната. А поканата дойде от мен. Предложих му докато е в Европа, да дойде в България, да се запознае с пазара и позициите на Burton тук (от което той силно се интересува) и да му покажа наистина невероятните планини и места за каране, които имаме. Той се съгласи и на 3ти март притигна в София, където фактически остана много малко време. Посети няколко snowboard магазина, сред които Boardshop, BAS, Viva Sport, където бяха подготвени да го посрещнат. След това заминахме за Банско, където имах малко притеснения, защото денят преди да се качим да караме всичко горе беше в лед. За щастие, само за един ден наваля нов сняг, натрупа много powder и това спаси положението.

Какво е мнението му за България?

Ами… мнението му е, че нивото на сноуборд му напомня 80те години в САЩ…

…Не е изненадващо… Наистина има доста неща, които трябва да се направят, а пък и невероятните ни планини не заслужават това положение…

Да, ние ще се опитаме да помогнем за подобряването на настоящата ситуация. Освен дистрибуторската функция, която ще изпълняваме, ще бъдат отворени и нияколко магазина на Burton във водещите ни зимни курорти – Банско, Пампорово, Боровец. А в Банско ще бъде изграден и Learn to Ride Center на Burton, където всеки желаещ ще може да наеме екипировка и да се учи от отлични специалисти в областа.

Пак ще се върна към посещението на Jake Burton. Понеже каза, че е дошъл по твоя покана, можеш ли да съдействаш, да посредничиш за идването на някое чуждо pro от отбора на Burton за някое състезание или събитие тук… Само по себе си това би било голямо събитие.

Разбира се. Има вариант и ние ще се борим за това European Burton Tour да минава и през България, но това ще стане изключително трудно, тъй като ще трябва да се състезаваме с Румъния и Хърватска. За да дойде чуждо pro обаче трябва да се създадат някои задължителни условия, като например snowpark, който по принцип би трябвало значително да вдигне нивото на каране в България или пък да има повод или състезание…

… Всяка година се говори за snowpark на Витоша, а за сега няма резултат, дори състезанията, се провеждат без достатъчно добра организация. А построяването на такъв парк е много необходимо, тъй като не е нормално хора, които искат да прогресират в спорта, половината от времето за каране да копаят скок, който може и да не се окаже толкова добър…

Има планове този сезон такъв парк да бъде изграден. Ще има 3 rail-a, 2 funbox-a, 2 tabletop-a, но няма да има halfpipe, тъй като построяването му на този етап ще струва скъпо. Тепърва ще се правят много нови неща, които да спомогнат развитието на snowboard-a в България.

Няма да скрия, че оставам много ентусиазиран, доволен и изпълнен с надежда след разговора ми с Роси… Докато aski снима си мисля за всичко, което си казахме, мисля си как биха изглеждали курортите ни с повече snow-паркове, с повече състезания, с повече събития, които да повдигнат нивото на каране в страната… мисля си какво би било European Burton Tour да минава през България и се надявам всичко това да не е просто в сферата на мечтите…

С Роси се разделяме с уговорката да се чуем скоро и да следим заедно всичко, което се случва на българската snowboard сцена. А новият сезон, този с новите надежди, почти започна…