Георги Михайлов за добрите и лошите времена

Геш Михайлов е един от най-обещаващите млади български карачи днес. За щастие той има пълната подкрепа от спонсори и родителите си, както и чудесни условия за прогрес. За жалост всичко е реалност, защото живее в Австрия… Преди известно време го засякохме във фейсбук, където той ни се похвали с първата си сериозна контузия. Хванахме го да ни разкаже малко по-подробно…

8 декември, първи ден в Laax. Super pipe, 5-6 m. висока, перфектно шейпната и заледена стена. На всичкото отгоре е небето е чисто синьо. Всички бяхме super stoked! Карахме цял ден без да спираме. Никога не съм бил толкова мотивиран да карам халфпайп. В началото лекичко, няколко back to back 360° за загрявка. След това малко фронтсайд 540°. Тогава реших да пробвам нещо ново. Бексайд 540° – този трик ми трябваше за комбото(back to back 540°), което ти дава много точки в този пайп рън. Бексайд градуси в халфпайпа са най-особените градуси, защото не е като на скок, да отскочиш от фронтсайд кант, ами отскачаш от бексайд кант на бексайд (по-просто откачаш от петите и правиш бексайд градуси). Както и да е… започнах съвсем лекичко, с много малко скорост правя градусите, но без да се отлепвам от стената. И така лека полека с всеки рън вземам все повече и повече скорост, защото височината на един трик в халфпайпа e най-важна. Вече започнах да скачам и над ръба. Лепна ми няколко пъти много добре. След това говорих с треньора, той ми обясни всичко и се качих…. Опитвам трика още на  втория хит за да имам още скорост. Много се бях развълнувал… Бях се съсредоточил само и единствено на този трик. Взех много скорост, това го осъзнавам точно преди да отскоча от  ръба. Отблъснах се от пайпа и вместо да направя нормални градуси, аз се коркнах супер много, все едно, че правя мактуист. По някакъв начин спрях аротацията по средата на скока и паднах на долното равно, по гръб, на леда. Станах веднага и тръгнах надолу. Не можех да си мърдам нищо освен краката. Долу ме чакаха двамата треньори и мои приятели. Легнах и повече не станах. Те ме съблякоха да видят какво е станало. Ха-ха, имах една бабунка, все едно излиза пръчка от горната част на ръката ми. До няколко минути дойдоха да ме вземат с ATV, след това ме закараха в болницата, направиха една рентгенова снимка, превързаха ми ръката, наблъскаха ме с дрога и ми взеха € 300, които би трябвало а ми ги върнат от австрийската здравна каса. До няколко часа дойде и лнейка от Австрия да ме вземе. На следващия ден ме оперираха в Шладминг и така…

WR. Какво ти казаха точно? Kаква е контузията ти?
Ами от началото си помислих, че рамото ми е извадено. След това докторите направиха снимка и установиха, че ръката е изцяло счупена точно под рамото.

WR. Ауч! Kакво представляваше операцията?
Операцията беше с цялостна упойка… Те правят три малки дупки в ръката и поставят тънки игли около костта. Няма нужда от гипс, само със превръзка и не трябва да я мърдам.

WR. Какво правиш за да се възстановяваш и да не губиш форма?
Ходя 2-3 пъти в седмицата на фитнес и се разхождам много често. За съжаление на мога да тичам защото тогава ръката се мърда.

WR. След колко време се очертава да си готов за каране?
Март месец би трябвало да мога да карам. Тоест, за World Rookie Finals и Световното надявам се…

WR. Мацките кефят ли ти се повече сега като си с превързана ръка?
Ха-ха, да между другото… не знам, дали изпитват съболезнование, или какво… ха-ха ама определено им харесва.

WR. Изброй 5 неща, които правиш за да се разсейваш от карането в момента?
Аз не се разсейвам. Гледам супер много нови сноуборд филми, не пропускам нито едно състезание, което дават онлайн и се мотивирам за дните когато вече ще мога да карам.

WR. A вашите като разбраха за травмата сигурно много са се стресирали…
О, да каква драма беше… В началото говорих само с баща ми, той се държеше нормално. Но майка ми, като всяка друга майка на нейно място, се разтревожи супер много. Заряза абсолютно всичко в България и тръгна към Шладминг (където живея). Много се беше притеснила. Когато пътувахме с метрото буташе хората настрани за да не ме докоснат! Но съм им много благодарен за всичко.

WR. Подкрепят ли те за това, че искат да продължаваш да караш и да се състезаваш?
Да, разбира се. Те ме подкрепят във всичко, което искам. А това е нещото, което искам най-много!

WR.  A спомена че следиш сцената и гледаш състезанията… кой е най-голямата машина в момента според теб и кой ще спечели TTR?
Ами Себ разцепва много вече… след неговата тежка контузия. Но аз лично най се кефя на 12-ките на Сепи Смитс. Друг фаворит ми е един приятел, с когото се запознах на Ред Булл Ъпспрингс – Верни Щок(Stock Werner). Този, човек е просто един от най-стилните бордисти, които познавам…

WR.  Колко време още ти остава в Skihandelschule Schladming?
Има време… Сега съм втора година, още две години имам и го завършвам. След това обаче искам да запиша и матура и после и евентуално университет. Това са ми плановете за момента.

 WR.  Викаш не се се запътил за някъде все още… А, миналата зима разцепи доста стабилно – започна сезона като стана първи на Jib King в Absolut Park (Flachauwinkl, Австрия), после стана  първи при юношите на републиканското по Биг Еър и 2-ри по сноубордкрос-а в България, 3-ти на Hochkar Open, 11-ти в пайпа на Junior Open, Швейцария и спечели покана за Red Bull UpSprings и там кара с протата. Сега като погледнеш назад, кой е най-добрият ти спомен от миналия сезон?
Ами доста са добрите моменти, но със сигурност UpSpring беше един от най-яките. Там се запознах с Верни. Много е яко и когато карам с Мaрк Свобода. Не караме много често, но когато караме е просто невероятно. И разбира се, няма да забравя всички невероятни моменти си приятели в парка.

WR.  Докато се състезава в България миналата година – как ти се стори нивото тук?
Ами определено е малко по-ниско от Aвстрия, но сега след като има Oсогово, виждам много мотивирани сноубордисти и мисля че много от тях ще задобреят. А и иначе си имаме и ние достатъчно добри крачи!WR.  Ти с какви трикове се състезаваш  и върху кои работеше прeди контузията?
Като изи рън – каб 540 бексайд 7 и бексайд родео. Когато това ми лепне – бексайд 9, каб 5, бексайд родео 7. Иначе работя по бексайд 10 и бексайд двоен корк.

WR.  Усещаш ли го двойния корк? Ще лепне ли скоро?
Ами, да… малко бързо стават нещата във въздуха, но вече почнах лека полека да се ориентирам къде съм. Този трик по принцип не е труден, просто трябва да и лепне веднъж.

WR.  Как започна този сезон за теб?
Ами доста добре, съвсем в началото карахме на Хинтертукс. Там още треньора ми искаше да пробвам дабъл, но мен ме беше страх. След това 3 седмици в Саас Фee на европейското. Tам не се справих много добре, но пък беше много забавно, а това мисля че е най-важното.

WR.  Какви са плановете от тук нататък? Спомена World Rookie Finals и световното…
Ами да, това са състезанията. Иначе сега съм в търсене на спонсори, които да могата по някакъв начин да ми помогнат за един дълъг летен шред, където да наваксам пропуснатото.

WR.  A кои са ти спонсорите този сезон?
Burton и Blue Tomato на които много благодаря за подкрепата през цялото време.

WR.  Питах те по-рано за нивото в България… а ти как оценяваш своето ниво спрямо твоите връстници в Австрия и имаш ли амбиции да продължаваш да се записваш и да печелиш състезания? Поставил ли си си някаква цел?
Ами мисля че се справям добре, бях първият от моята група, на които му лепна 9-тка и пробва бексайд дабъл корк. Тaка че мисля че се справям. Определено ще се записвам на състезания и ще карам, и ще карам без да спирам. Целта ми е разбира се да се представям колкото се може по-добре както на FIS така и на TTR