борис първанов

Freeride Team BG става на една година – разговор с Борис Първанов

Точно преди една година, на 12 декември 2017, в 11:00 часа се провежда пресконференция в залата на инициатива „София 2018 – Европейска столица на спорта“, по време на която на бял свят официално излиза новината за началото на един нов проект – Freeride Team BG. Година по-късно хващаме един от главните виновници и основно действащо лице зад отбора, Борис Първанов, за да ни разкаже повече за най-новото покрай Freeride Team BG.

Борис Първанов. Снимка: Манол Чалъков.
Снимка: Манол Чалъков.

Измина една година откакто съществува отбора. Как са нещата при вас в навечерието на новия сезон?
Като всяко начало и нашето беше трудно… Една година по-късно, отборът ни продължава напред с нови сили и сме на крачка от реализиране на основната ни идея – да подкрепяме нови млади райдъри. Надяваме се успешно да изпратим наши младежи и девойки в категориите ски и сноуборд на европейските стартове от Freeride Junior Tour. Сега е моментът за тях да трупат опит, който да пренесат при големите, следвайки стъпките на Мони Павлов. Та от този сезон, още една българка ще ни представлява на Freeride World Qualifier в категория ски жени – Симона Камберова.

Добре дошла на Симона в отбора! Радваме се, че нещата вървят добре при вас. Миналият сезон отбора отбеляза страхотни резултати…
9 подиума за Мони, Ели и Бужи, 3 от които победи в различни категории и още няколко силни класирания в топ 5.. може да се каже, че стартът беше „летящ”! :)

Лично аз карам с тях от години и знам, че постигнатото до момента, реално, е малка част от потенциала им. С Божана сме в планината от 15 зими и често се е случвало да оставам без дъх след нея. За пръв път засякох Мони, когато той беше едва на 8 години в Бъндеришките улеи, под връх Тодорка. Ако щете ми вярвайте, от първия момент, в който го видях да прелита над 5/6 м клекове, някак си знаех, че ще се превърне в този райдър, който е в момента.

Отборът се нуждае от още малко международен опит, рутина и самочувствие и световните райдъри няма да вярват от къде им е дошло. :) Най-важното, разбира се, остава здравето… а новите успехи, вярвам, тепърва предстоят.

Борис Първанов. Снимка: Манол Чалъков.
Снимка: Манол Чалъков.

Абсолютно! Стискаме палци за вас и за идния сезон. От всичко случило се до момента, кое за теб е най-голямото постижение на отбора до този момент?
Най-голямото постижение е че оцеляхме през годината на неговото създаване, ха-ха! Да градиш фрирайд отбор в България, само по себе си се оказа доста смело и „екстремно“ начинание.

В състезателно отношение, победите на Симеон Павлов на Verbier FJT*** и на Елена Митренгова на X Over Ride*** са най-добрите постижения за изминалия сезон, а до голяма степен и за българския фрирайд на международната сцена.

Как ви приемат по състезанията в чужбина? България не е от страните с дълга традиция на участия по фрирайд състезания…
Разбира се със смесени чувства, ха-ха! Готините и отворени райдъри търсят контакт и връзка с нас. Обменяме опит и идеи. Има разбира се и такива, които са по-скоро неприятно изненадани от българите, дошли от нищото, които взимат победи под носа им. Но като при всички състезания и в тези има победители и победени и няма как успехите на отбора ни да бъдат приети равнодушно и едностранно от всички съперници.

Все пак играем на „чужд терен“, а тези гостувания винаги са по-трудни. Това е и най-важната причина да се нуждаем от позитивна енергия на приятели и райдъри у дома.

В личен план как мина миналия сезон?
Невероятен сезон… втори за мен в Тирол и австрийските Алпи и общо 12-ти, откогато се занимавам с извънпистово каране! Нови линии и предизвикателства… Надявам се скоро да видите и видеото за него, което подготвяме, като нов епизод на поредицата Hunting lines. Ето и кратък тийзър…

В състезателно отношение – неочаквана oперация в началото на сезона ме извади от строя за първия ми старт Grossglockner Freeride Open**, на който бях допуснат с wild card, зареди успехите ми през 2013-та на стартовете от FWQ. Поради тази причина, не успях да взема нужните точки, които да отворят врата на следващите състезания през остатъка от сезона.

Най-добрата ти линия миналия сезон?
Миналия сезон бях напълно обсебен от един връх на глетчера Pitztal – името му е Vorderer Brunnenkogel. Неговата източна стена на шега наричаме „3 в 1“. Три доста радикални линии, които имахме късмета да пробваме на няколко пъти през зимата. В съзнанието ми обаче винаги ще остане запечатана именно най-крайната…

Какви са плановете за този сезон за отбора?
Отборът продължава своето развитие напред и предстоящият сезон е от изключителна важност за нас. Всеки отделен атлет има цел, която гони. Божана и Елена имат реален шанс да достигнат върха на Freeride World Qualifier сериите в Европа и дори да се борят за място на световните финали на Freeride World Tour, заедно с най-големите в този спорт. След страшно силно представяне при младежите, Симеон Павлов започва развитието си в най-тежката категория – ски мъже.

Поставили сме си доста амбициозни цели и съм сигурен, че с общи сили можем да ги постигнем. Надявам се българската фрирайд сцена да застане зад тази идея. Много по-добре за нас ще е да знаем, че с карането и успехите си ще зарадваме някой у дома.

Борис Първанов. Снимка: Манол Чалъков.
Снимка: Манол Чалъков.

А за теб в личен план?
Вече съм от няколко седмици в Тирол, карам изцяло извънпистово и се готвя физически и ментално за идната зима. Най-накрая разполагам с нужната техника да заснема отдавна мечтани от мен линии в Алпите и мислите ми са на 100% насочени към тях. Готов съм напълно за реванш в FWQ след лошия късмет от началото на миналия сезон.

Нещо напълно ново за мен тази зима е, че ще бъда треньор на новото попълнение в отбора ни, в категория сноуборд девойки – Ива Павлова. Надявам се да се сработим заедно добре и това да доведе до много успехи за нея на стартовете през идната зима.

Какво е състоянието на фрирайд сноуборд сцената в България в момента?
Ще ми се да виждам повече млади сноубордисти, които разцепват нашите склонове и планини. Всичко, което съм правил до сега в извънпистовото каране е било ориентирано към младото поколение и мечтата ми да създам условия за приемственост при него.

Борис Първанов. Снимка: Манол Чалъков.
Снимка: Манол Чалъков.

Какво предстои на родната фрирайд сцена този сезон?
Не знам дали ще е този сезон, но една мисъл се върти в главата ми последните 10 години… King of the North…