Board X

Board-X е Big Air сноуборд състезание, което събира в Лондон куп добри райдери от цял свят. Миналата година състезанието се премести от централен Лондон в северната част на града в наистина огромната по размерите си зала – Alexandra Palace. Това позволи изграждането на street course, където в рамките на Board-X да се провеждат и скейт и BMX състезания. Така Board-X тази година за три дена събра тези три спорта на едно място, както и многобройните тълпи от привържениците им. Това създаде уникална атмосфера, изпълнена с много енергия – три спорта, три култури преплетени на едно място.

Едно беше ясно – всички бяха дошли да се забавляват… Така и стана.

Alexandra Palace
Масивната сграда е разделена на няколко зали. В първата бяха поместени миди-рампа за скейтърите и BMX-ърите, b-boy арена, на която демонстрираха уменията си най-добрите b-boys от Лондон, а голяма част от залата беше заделена и за монитори, където можехa да се играят на най-новите игри на Playstation2 и X-box. Втората зала беше предвидена за един малък rail park (един прав рейл и един рейнбоу), около който се провеждаше snowboard expo – повечето сноуборд и скейт шопове в Англия имаха щандове, както и някои туристически фирми и сноуборд списания като Onboard, Methodmag и т.н. По-нататък, в следващата зала се намираше и новият street course.

Определено сърцето на Board-X обаче е такa нареченият London big air -единственият елемент от състезанието, който се провежда на открито. Покритата с изкуствен сняг конструкция тази година беше по-голяма от всякога – 90м дълга и 24м висока
Ако някъде из залата е бил забелязан някои облечен като Елвис или тенисист с ракета в ръка, като говорещ робот, наричащ себе си "The Lovebot", или някой по анцунг и с огромна перука на главата, или просто по червени слипове, това най-вероятно е бил някои от двамата водещи – Christian (бившият водещ на Mtv snowball) или Ed Leigh, които сами по себе си представляваха голямо шоу. :)

Big air finals
Скокът беше безкомпромисно и систематично "унищожаван" от райдерите, които се надъхваха един друг в резултат на което триковете ставаха все по-добри. Scotty Arnold правeше своите rodeo back като по учебник, Markku Koski и Andreas Wiig приземяваха всеки трик, който пробваха. Jakob Wilhelmson, който се отличаваше със своя супер плавен стил, завъртя cab 1080. Приземяването му не беше много чисто, но това съвсем не му попречи да накара публиката да избухне….
Домакините тази година се представиха учудващо добре. Въпреки, че нямат добри условия за каране на своя територия, те бяха добре подготвени и не отстъпваха много-много на гостите си. Освен вече наложилите се Danny Wheeler, Steve Bailey и Hamish Duncan (който въртеше безпогрешни 720) на различните сесии на скока и на рейловете се изявяваха и Orlando Einsiedel, Si Brass, Scott Nixon, Chris Chat, 14-годишната Laura Berry, Duncan Carr, Chris Schulz и Dom "one R" Harington. Особено впечатление ми направи младият James Carr, когото бях засякъл седмице-две преди състезанието на пистата на закрито в малкото градче Milton Keyens, където той се подвизава. След като видях неговите 540, бавни 360-та и стилните му бордслайдове с огромен дизастър и нечовешка скорост, още тогава се убедих, че момчето има талант. Според мен ще чуваме името му занапред. Watch this space!

Шоуто обаче открадна небезисвестният французин Mathieu Crepel (Quiksilver), въпреки, че беше най-младият участник на финала – само на 19. Със своите switch-backside 7, и backside 9 той направи показно как се кара със стил. Respect!
При жените – Natasha Zurek и Zoe Gillings заедно грабнаха първото място.

Boys Big Air
1. Mathieu Crepel
2. Phillipo Kratter
3. Markku Koski
4. Jakkob Wilhelmson
5. Danny Wheeler
6. Chris Soreman
7. Giancemo Kratter
8. Scott Mc Morris
9. Hamish Duncan
10. Andreas Wiig

Girls Big Air
1. Natasha Zurek
1. Zoe Gillings
3. Vicky Miller
4. Laura Berry

Saturday & Sunday Jib Fest
1. Anton Holland

Интересна част от състезанието беше сесията "X-Men2 Best Brit Trick", която се проведе след Big Air финала в неделя и за която остана малка част от публиката, защото повечето se отправиха към залата да хванат началото на skate финалите.
На тази сесия водещите раздаваха кеш на всеки британски райдер, който успее да ги впечетли с най-добрия си трик. От трик на трик и от дума на дума, един от участниците на име Jonno Verity реши, че ще може да направи backflip със затворени очи… С ръце на очите смелият британец се метна от скока, като приземи перфектен backflip, но като отвори очи след приземявянето, все пак заби нос на равното. Е, заслужи парите въпреки всичко!
В този момент настъпи истинска анархия – райдерите започнаха да правят old skool трикове, водещите съвсем откачиха, а един от организаторите реши да се метне от скока по кецове …

Street Skate и BMX Street
Нивото на каране беш…. направо вижте видеото! : )

Street Skate
1. Danny Wainwright Vans
2. Micky Inglesias Quiksilver
3. Rodney Clarke Etnies
4. Ivan Rodrigues-Marques Sabotage
5. Ross McGowan Vans / Quiksilver

BMX Street
1. Tobias Wicke Vans / Wethepeople Bikes
2. Ben Manuel / Ben Hennon
Proper Bikes / Felt Bikes & Etnies
4. Chris Mahoney Vans / Standard Bikes
5. Marcus Wilke Vans / Mosh Bikes
6. Scott Foster
7. Mark Webb
8. Ben Wallace
9. Martin Tambling Standard Bikes
10. Kye Forte