Mark_backflip_Trash_League_Bulgaria

Trash League в България. Част 1 – Марк Гудъл

Както вече би трябвало да ти е добре известно – в началото на миналия сезон, по покана на Stinky в България пристигнаха два представителя на канадското сноуборд крю Trash League – Марк Гудъл и Майк Чмил. Те решават да зарежат затрупаното от пудра Онтарио за да разучат страна, за която не знаят почти нищо по време на един от най-лошите й зимни сезони от много години насам. Търсейки нещо по-различно от стандартното видео заснето на добре познатите спотове, те прекарват две седмици в България, като техните домакини Ристо Петков и Ninja Squad ги разхождат до Пампорово, Габрово, Осогово, Бузлуджа и София. Решихме да ги хванем да ни разкажат малко повече за себе си и за това с какво ще запомнят престоя си в България.

Mark_And_Mike_Trash_League_Bulgaria
Ники (ляво) и Марк (дясно) в Пампорово. Снимка: Михаил Новаков.

МАРК ГУДЪЛ
Марк е родом от Онтарио, Канада. Той е на 21 години, вярва в инзвънземни, прякорът му е “The Predator”, а тук можеш да гледаш видео с причината за това защо Stinky сa си го харесали за отбора си.

Кога и как започна да караш?
Започнах да карам преди десeт години, но преди това карах ски, така че по това  време вече бях добре запознат с лифтовете и спускането по склонове. След като няколко пъти взимах дъски под наем, най-накрая преминах изцяло на сноуборд, главно защото с него не ми измръзваха ръцете от постоянното държане на щеки и защото исках да цъкам с по-големия ми братовчед, който караше сноуборд.

Как стана карач на Stinky и какво е за теб да си част от Stinky Family?
Христо Петков, собственикът на Stinky се свърза с мен едва два месеца след като стартира компанията. Оказа се, че той и Ninja Squad са следели моите Vimeo клипове и са сметнали, че ще е готино да ме включат в семейството.

Stinky Family включва, както отделни карачи, така и цели крюта от различни крайща на света, всеки един обединен от любовта и страстта към сноуборда или скейта. В момента крютата от Stinky Family работят по дизайна на нови чорапи за колекциите за 2015 и 2016-та. Моделът Gremlinz (бел. ред – чорапът на едноименното Gremlinz крю) е вече на новата страница на Stinky, като  следващата година ще бъдат пуснати и още нови крю модели на чорапи. Когато първо се присъединих към семейството не съм и предполагал, че ще имам възможност да мисля дизайн за чорап и че ще пътувам чак до България. Изключително съм благодарен, че съм част от едно толкова сплотено семейство!

Mark_UFO_Trash_League_Bulgaria
Марк в Бузлуджа. Снимка: Михаил Новаков.

Какво знаеше за България преди да дойдеш тук?
Не знаех нищо повече от това, че е страна в Източна Европа. Също така, баща ми ми беше казал, че в миналото страната е била управлявана от комунистическа партия.

Кое беше първото нещо, което ти направи впечатление, когато пристигна в България?
Направи ми впечатление колко различни са сградите, улиците и азбуката. Улиците са много по-тесни, видях много полу-построени или изоставени сгради и азбуката ви включва странни букви, като обърнати “R” и тройки!

Сега, след като си бил тук, какво казваш на приятелите си за България?
Разказвам им колко е различно всичко в България в сравнение с Канада. Казвам им колко е яко за сноуборд, не само по курортите, но и че има супер спотове по градовете и страхотни условия за каране в пудрата. В Канада почти винаги идват да ни гонят от спотовете, когато караме в града, но в България, сякаш всички просто ни се радваха! Друго нещо, което често разказвам е че в България поклащането на главата значи “да”, а кимването значи “не”. На който и да го кажа, първоначално, никой не ми вярва (смее се).

Mark_180_Trash_League_BulgariaМарк с бексайд 180 в Пампорово. Снимка: Михаил Новаков.

Кой са любимите ти карачи и крюта в момента?
Любимите ми карачи в момента са Scott Stevens, Lucas Magoon, Louif, Jake OE, Spencer Schubert и Mike Rav. Крютата са Yawgoons, the Underdawgs и Duhbolts.

Любимият ти трик?
Фронтсайт 180-та. Да ги правя на земята, да прескачам всякакви неща, да излизам от слайдове или просто да се засиля и да ги изпукам с триста – те винаги са много забавни.

Най-рисковата ситуация в която си се поставял докато караш?
Тази зима ударих един чепат рейл със 7 кинка на височината на гърдите ми, който водеше право към една ограда. Мислих, че ще умра на него! Така като го гледах, сметнах, че 50-50 би бил по-разумният избор, но някак много ми се прииска да го мина на бордслайд. На първия опит успях да му влезна готино, точно в центъра на дъската, но кантът ми захапа, при което можеше много сериозно да се прецакам, като се забия напред, директно по лице, но за щастие някак успях да се спася, като със изгърчено завъртяне влязох в странно 50-50, от което успях да излеза отстрани.

След този опит започнах да си мисля, че рейлът не пързаля добре, че е прекалено труден, че не си струва и бях абсолютно готов да си събера дроп-ин рампата, лопатите и да си се прибера в колата. Вместо това обаче реших, да му дам още един шанс и в крайна сметка почти го изпързалях целия до края. Така, изведнъж ми дойде пауъра, при което реших, че искам този трик да ми лепне. След 4-5 опита взе че ми лепна! Това със сигурност беше най-тегавият рейл, който някога съм пързалял и денят в който съм брал най-много страх откакто карам сноуборд.

Mark_one-footer_Trash_League_BulgariaOne footer малко преди вчереята в Пампорово. Снимка: Михаил Новаков.

Дочухме и за историята с покрива. Разкажи ни какво по-точно стана?
(Смее се). Значи, има един много як спот, който се намира на покрива на читалището до нас. Един ден, докато подготвяхме спота за каране с няколко приятели, една възрастна жена мина покрай нас с нейното кученце и ни попита какво правим. Аз я излъгах, че просто чистим снега от покрива, но тя ни видя дъските и ни каза да си ходим. След като си тръгнахме, тя ни проследи до нас и си записа адреса и регистрационния номер на колата ми. На следващия ден, докато аз карах из града, полицията беше минала през нас и бяха казали на майка ми, че има оплакване срещу нас. След като се прибрах в нас трябваше да звънна на полицая и да му обещая, че няма да се качвам повече на покриви…

Видиш ли на следващия ден звъннах на Майк да дойде да снимаме на друг спот, пак покрив близо до нас. Там успяхме да покараме около час, след което отново бяхме забелязани от един човек, дошъл да изхвърля боклука зад сградата. Пичът отиде до моята кола, отново записа регистрационния ми номер и извади телефона си. Ние предположихме, че той ще звънне на полицията, та с Майк решихме да се ометем моментално и да идем да караме на друго място и звъннах на майка ми за да я предупредя, че може да има още едно посещение от полицията. За щастие това не се случи, но за сметка на това се случи нещо още по-шантаво. Историята ни се появи в местния вестник!

Mark_backflip_Trash_League_Bulgaria
Backflip за Марк в обилния снеговалеж в Пампорово. Снимка: Михаил Новаков.

Ха-ха-ха. Ок последен въпрос от нас – него го задаваме на всеки с който правим интервю. Какво е сноубордът а за теб и защо караш?
За мен сноубордът е нещо много повече от хоби, това е нещо за което мисля непрестанно. Когато бях малък, винаги гледах през прозореца на колата и си представях как карам и прескачам разни неща по пътя. Сега когато видя някой спот или рейл през лятото единственото за което си мисля е как ще го ударя зимата. Винаги си снимам местата за да си спомня, че трябва да се върна там, когато падне снегът.

Често си мисля, че сноубордът е инструмент, който превръща идеи и мисли в реалност, защото повечето карачи първо се учат да правят триковете в главите си и чак след това ги пробват в истинския свят.

Но, нещото, което най-много ме привлича в сноуборда е това което се случва по време докато снимаме частите си. По време на снимки можеш да се забавляваш адски много, но също така можеш и изключително много да се разочароваш от някой тегав спот или труден трик с всичките му възможни външни фактори, като вятъра, скоростта или хората, които дебнат да те хванат за да се оплачат на полицията. Но когато най-накрая ти лепне трика, който си наумил, тогава усещаш наистина огромно удовлетворение и този 4 секунден клип остава ценен спомен от целия ден усилия, които си инвестирал за да се случи.

Бонус рунд (вашите въпроси от facebook)
Костадин Кабжималев: Какви са впечатленията за Българските моми, ако си имал среща с такива? :)
Стори ми се, че българските момичета са много мили и сладки, докато не чух историите за една мацка, която е известна с това, че хапе хората и прави разни други абсурдни неща, като да раздава шамари и тн. След като чух това, направо се ужасих.

Росен Стратков: Какво ти е мнението за билките и карането?
За последните някоко години билките са една малка част от живота ми, затова за мен беше логично да ги съчетая с карането. Това може да звучи налудничево и глупаво за някой, който не ги употребява… И може би ще бъде прав….

Mark_StinkyИма и по-разумен начин да използваш футболните стадиони в България. Марк с 50/50 to bs lipslide на стадиона в Габрово. Снимка: Михаил Новаков.

Мерси на Костадин и Росен за въпросите – печелите чорапи Stinky! Ако все още не си гледал видеото на Trash League от България – можеш да го направиш тук.

Очаквайте скоро и част 2 – интервюто с Майк.