SKATEBOARDING.3D by Sebastian Denz

Преди време fish-eye-ът беше яката работа.  Отскоро обаче,  новото голямо нещо, което виждаме да се прилага по всякакъв начин е 3D ефектът. То като се огледаш всичко около теб си е 3D, но схващаш за какво говоря. 3D музикални клипове, 3D филми, 3D екшъни, 3D сноуборд филми, 3D снимки, а сега и първата 3D скейт фотографска изложба. Нейн автор е пионерът в 3D скейт фотографията, немецът Sebastian Denz, част от Carhartt.

Неговата изложба ще стигне до родината ни този месец, в галерия /+/ Склада на ул. Бенковски 11. Откриването ще се проведе на 9 декември от 19 ч., а изложбата ще продължи до 19 декември. Входът ще е 5 лв. Фотографиите ще бъдат придружени и с музикален фон, подготвен от 1000 names. 

По-надолу може да прочетеш нещо повече за Sebastian и заниманието, с което смело се е захванал.

Вече почти 3 години фотографът SEBASTIAN DENZ следва членовете на скейтборд тийма на CARHARTT из цяла Европа със своята стерео камера. Заснетите кадри са вече публикувани в албум: удивителни серии на 3D фотографии с уникално качество.
За своя проект „SKATEBOARDING.3D”,  SEBASTIAN изобретява неповторима 8 х 10
инча широкоформатна стерео камера, която негов приятел и специалист по поръчкова
изработка Dr. Kurt Gilde сглобява за него. „SKATEBOARDING.3D” се занимава с постоянно
нарастващото присъствие и еволюиране на виртуални пространства в нашето общество и влиянието на това развитие към нашето усещане за реалност. Проектът е за пространство във феноменологично усещане и за човешките същества създаващи тяхната собствена конструкция на реалност, в рамките на това пространство. Взимайки за пример скейтборд-културата, SEBASTIAN внася дискусията за „хибридното пространство”, което е някъде между „виртуалното” и „реалното” – „поствиртуално пространство”. Говори за обширно разбиране на пространството, актуални, енергични пространства, заредени с много различни качества.            

Скейтбордистите взимат архитектурата и заобикалящата ги емпирическа реалност и я приспособяват за други цели, различни от първоначалните. В скейтбординга, скейтърът
„сканира” със своята дъска повърхността на земята под него, както и обектите върху които се движи. Трептенето преминава право в тялото и се превръща в емоция, възприемана от духа. В зависимост от това, което се случва, емоционалния спектър варира от абсолютно щастие до пълно рухване. Например в крайно сгъстени серии от събития, преди труден трик – скейтърът може да се пренесе толкова пълно в действието, че актът и съзнанието да се слеят в едно. Всеки, който гледа тези 3D творби, може да разбере  „достигнатите точки” и слагайки  3D очилата зрителят е неминуемо въвлечен  в пространството, участвайки емоционално в него  и неговия феномен. Някой може да каже, че фотографиите имат потопяваща сила; те дръпват зрителя директно в събитието. Говорейки за  3D ефект, работата на SEBASTIAN ясно се отделя от това, което  повечето хора биха асоциирали с опит за достигане на най-сензационният ефект. Именно от това 3D клише бяга SEBASTIAN. 
                   
През своя опит , скейтбординга става много важна тема за него и това го кара да го изобрази със специален оптически процес, който да донесе по дълбоко проникване в тази силно отличаваща се    култура. Пълните фотографски серии на тийма на CARHARTT, направени от SEBASTIAN са публикувани в албум също така наречен „SKATEBOARDING.3D”, където могат да бъдат видяни цялостно за пръв път. 3D очилата отвеждат читателите в едно визуално пътуване на напълно друг свят, срещайки
ги с 20 от членовете на CARHARTT тийма. Присъединявайки се към имена като SCOTT BOURNE, GIORGIO ZATTONI, PONTUS ALV, HUGO LIARD, GABRIEL ENGELKE, FERIT BATIR или OLLY TODD, всеки един читател ще може да открие нови локации от горски наклон, през ръчно направени бетонни спотове до други специални места.  SKATEBOARDING.3D ще ти донесе напълно нова гледна точка върху скейтбординга, независимо дали караш или не.
  
Със SKATEBOARDING.3D, SEBASTIAN печели 20тата международна награда на BFF PROMOTION на немската асоциация за фрийленс фотография. Селекция кадри от SKATEBOARDING.3D са
показвани вече в Кьолн на Photokina и Scope в Ню Йорк. Действителният размер на принтовете за изложба са впечатляващи – 2,50 х 1,25м. Сложи си очилата и се впусни в това безкрайно и незабравимо 3D пътешествие!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ОРГАНИЗАТОР И КУРАТОР
ПЕТЯ КАЗАНЦЕВА
L-abel
www.l-abel.in
+359889 42 69 71