Iztok Sumatic

What’s up? Изток Шуматич

Свързахме се с нашия стар приятел, човекът с орлов поглед, словенският про скейт и сноуборд съдия, организатор на евенти, сноуборд треньор, MC, скейтър и сноубордист – Изток Шуматич. Сграбчихме го малко след като се върна от тазгодишното издание на X-Games в Осло…

iztok sumatic
Снимка: Drago Embersic

Къде те заварихме днес?
На по питие с приятел, който направи еко-пейки за нашия нов скейт парк, който ще отвори врати в края на месеца.

Приехме победата на Макс Паро на Биг Еър-а на X-Games доста емоционално. Какво беше настроението на място?
Публиката откачи и със сигурност беше доста емоционално… начинът по който Макс пребори заболяването си и се върна на сцената с пълна сила. Mad respect.

Засилката за Биг Еър скокът определено изглеждаше доста ефектно, но как го възприеха райдърите?
Всъщност го възприеха доста добре. Липсваше малко сняг в началото на засилката, което изглеждаше леко тегаво, но всички имаха достатъчно скорост да лепнат доста откачени трикове, така че всичко си беше напълно ок.

Кое беше най-впечатляващото нещо, на което стана свидетел?
Със сигурност единадесет годишната Райса Лиъл от Бразилия, която правеше фийбъли и смит грайндове на големите рейлове. Луда работа, колкото добре кара! Също така, FMX пичовете разцепиха. А, това да гледам как Ишод Уеър кара с неговия уникален, плавен стил беше просто магическо!

iztok sumatic
Снимка: Drago Embersic

Коя дисциплина привлече най-голямата публика? И защо изглеждаше, че сякаш имаше толкова много празни седалки на финала на Биг Еър-а?
Бих казал, че всички. Скейта е динамичен и техничен, FMX караше публиката да настръхне, а сноуборд и фриски състезанията също имаха своята притегателна сила… Мисля, че ъгълът на камерата беше такъв просто. Един и същи брой хора бяха на всички евенти, но се местиха от място на место за да намерят най-яката гледна точка. Мисля, че общо бяха малко над 5,000 души на евента.

Ти точно се прибра от Нова Зеландия за съдийстваш в Осло. Какво следва?
Bulgaria, bratko! Ще водя Националната съдийска клиника по скейт и сноуборд в София след две седмици (благодарение на Ирен Машева и Марин Сладкаров) след това, ще последва интернационалната клинка за сноуборд в Сараево. Веднага след това се прибирам да откриването на новия скейт парк в Марибор (Словения).

За какво си най-надъхан този сезон?
За всичко!

Хехе, а така! Мерси много за времето!
Blagodarje na tebe!