Разговор с Anne-Flore Marxer

Интервю с Anne-Flore Marxer, което взе най-новият член на екипа ни – Людмила Златева. Добре дошла в Whiteroom Crew, Люси!

Разговаряхме с Anne-Flore Marxer, която ни разказа за първите си стъпки в сноуборда, за невероятно пътешествие с каравана из Норвегия и някои от най-големите фрийрайд евенти, които е посетила през изминалата година.

През 2006 Anne-Flore Marxer бе определена за дебютант на годината от TransWorld Snowboarding, а днес тя е световен шампион по фрийрайд и кара за марки като Billabong, Swatch, Oakley, Neff, 32, Etnies, Les Ettes*, TSG и Blue Tomato. С годините тя си е извоювала славата на една от най-влиятелните фигури сред дамите не само на френската, но и на международната сноуборд сцена. Nidecker направи про-модел дъска за нея – AFM. Снимала е с големи крю-та като „Пиратите“ и през тази година й предстои работа със Standard Films.

Ето какво ни разказа Anne-Flore:

WR: Да започнем от самото начало. Разкажи ни кога започна да караш.
AFM: Качиха ме на ски, когато бях едва на една година. Като станах на 12, започнах да карам сноуборд, за да прекарвам повече време с приятели, вместо с нашите (смее се). Всичките ми братовчеди са ски-състезатели, а аз съм „отцепникът“ на семейството и затова сноубордът ми допадна.

WR: Според теб по-трудно ли е за жена да прогресира в сноубординга, независимо дали е състезател, или кара просто за удоволствие? Как гледаш на състезанията?
AFM: От професионална гледна точка, най-голямата пречка е, че жените получават по-малко или по-трудно подкрепата на индустрията. За обикновения карач може би единствената трудност е да преодолее границите, които сам си поставя, да промени психическата си нагласа.  Все повече жени започват да карат и съм убедена, че и занапред ще виждаме много обещаващи сноубордистки!

Що се отнася до състезанията, зависи за какъв тип евент става дума. В Европа много от състезанията не са отворени за жени, а и често наградният фонд не може да се сравнява с този при мъжете. Смятам, че това не е стимулиращо за момичетата. За щастие,някои от големите TTR състезания работят добре в тази посока. Също така и състезанията специално за по-малките момичета им дават шанс да се запознаят и карат заедно, което е хубаво.

WR: Какво ново се случва около теб напоследък?
AFM: Миналата зима най-много исках да навляза на фрийрайд сцената. Беше наистина яко да срещна нови хора и да открия нови перспективи в карането. Научих много за фрийрайда, как да избера най-подходящите линии например. Искам да приложа тези умения, когато снимам на по-стръмен и труден терен.WR: Ти си световен фрийрайд шампион за 2011 и спечели Nissan Xtreme Verbier 2011. Разкажи ни малко за тези събития.
AFM: Както вече споменах, научих много от тези състезания. Още повече уважавам карачите, които участват на тях, защото разбрах от първа ръка колко е трудно. Беше и доста изморително. Жените-участнички не получават признанието, което заслужават, нито наградният фонд беше на ниво. С останалите момичета положихме много усилия, за да променим това. За тази година има някакъв напредък, но не толкова голям, колкото трябва. Наградният фонд е все още едва 1/3 от този за мъжете, затова аз и Алин Бок (Aline Bock) решихме да не участваме. Решихме, че е по-добре да се съсредоточим върху карането, отколкото да трябва да се оправдаваме постоянно, че сме жени.

WR: Кои бяха най-важните моменти от изминалата година за теб? Филми, пътувания и интересни места…?
AFM: В края на зимата с Алин отидохме да покараме в Тамок, Норвегия. Беше страхотно! Пътувахме с каравана по фиордите, видяхме северното сияние. Беше много красиво! Най-якият момент беше, когато карахме в много тясна и дълга цепнатина в скалите, до която трябваше да се спуснем с въже! Хората бяха много мили и си изкарахме чудесно.

WR: Къде прекарваш времето си, когато не си в планината?
AFM: Главно във Франция. Също обичам да карам и сърф и се старая да го правя колкото се може повече, когато не съм в планината.

WR: Какви планове и цели си си поставила за следващата година? Може би някой нов филм?
AFM: Тази година трябва да снимам със Standard Films и възлагам големи надежди на този проект. Но вече е януари и все още нямам потвърждение, така че смятам да отида при Алин в Австрия, да покараме и снимаме заедно. Следете сайта ми www.annefloremarxer.com или страницата ми във Facebook за нови клипчета.

WR: България има сравнително малка сноуборд сцена, но все повече хора започват да карат. Какво ще посъветваш карачите, особено момичетата?
AFM: Просто карайте и се забавлявайте!

*Les Ettes е серия парфюми без съдържание на алкохол, върху която AFM работи съвместно с други имена от сноуборд сцената като Лиса Филцмозер. lesettes.com

Интервюто взе: Людмила Златева