Лекция по лавинна безопасност

Макар че навън все още е топло и се радваш на последните есенни дни, зимата наближава и подсеща, че трябва да се подготвиш физически и теоретически за времето, което ще прекараш в планината.

Това може да направиш ако на 26 ноември от 19 часа, вместо на бира с приятели посетиш лекцията по лавинна безопасност, която ще се проведе в 65-та аудитория в ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За тези от вас, които не са в София, организаторите от БАССЕС са се погрижили да заснемат лекцията и след това да я качат на техния сайт, където ще бъде достъпна за всеки. Друго, което обещават организаторите е да се постараят съдържанието да бъде осъвременено и съкратено, за да е достатъчно интересно на всеки.

12218919_1001564223200065_1495253380_o
Лектор ще бъде съоснователя на БАССЕС – Момчил Панайотов. Той има дългогодишен ски опит в планините както в България така и в чужбина, а темата за лавинната безопасност освен хоби му е и професионално занимание. Момчил Панайотов ще ти обясни що е лавина, как се образува и кои са най-честите ситуации, при които трябва да очакваме подобна опасност.

Ще бъдат представени всички важни елементи за лавините, безопасността и спасяването. Как да се избира правилно маршрута на движение и спускане в зимната планина. Отново ще можеш да разгледаш и разпиташ за животоспасяваща екипировка. Предвидените теми ще са полезни както за начинаещи, така и за по-напреднали. Лекцията е насочена към всички извънпистови скиори, сноубордисти, ски туристи и като цяло любители на зимната планина. Ще бъдат показни снимки и ще се коментират локалните условия в Българските планини.

И за финал, за пръв път входът ще бъде платен, като сумата е символична по собствена преценка. Средствата, които бъдат събрани ще се използват за закупуване на мобилен учебен полигон за лавинни предаватели, който ще се използва на практическите курсове.

Ние от Whiteroom подкрепяме подобни събития с две ръце и ще се стараем да даваме съвети и информация относно лавинната безопасност, за това следи сайта както и Facebook страницата ни.