Kelly Clark, Kevin Pearce, Danny Davis и Lisa Wiik триумфират на BEO 2009

След девет дни каране и партита, при изключително приятно време в перфектния парк на швейцарския курорт Лаакс, четиримата сноубордисти завоюваха първите места в двете дисциплини на Burton European Open 2009.

Слоупстайл частта, която се проведе на 15-ти, излъчи своите две звезди – Danny Davis (USA) и Lisa Wiik (NOR). Те стигнаха до първите места, съответно при мъжете и жените, като двамата получиха по $15,000 USD, 8,000 BGOS (Burton Global Open Series) точки и 1,000 TTR точки. На второ място отидоха сегашният BGOS шампион Peetu Piiroinen (FIN) и Sina Candrian (SUI), а на трето – Shaun White (USA) и Kjersti Buaas (NOR).

Екзалтираният от победата си Danny Davis каза: ”Това е първата ми победа на BEO и съм много щастлив, че спечелих. Сега чувствам как напрежението изчезна и ще мога просто да се забавлявам и да направя добър рън на утрешното халфпайп състезание.”. Думите на Lisa Wiik пък бяха: „Това е най-добрият ми резултат от състезание до сега. От много време не бях стъпвала на стълбичката заради контузии, така че съм много доволна от победата си днес.”

Трасето беше в перфектна форма и се състоеше от уреди провокиращи креативността на карачите като mini-spine log jib, wallride, down rail, down box и три скока. На него, по време на финалите, се състезаваха 8 жени и 16 мъже, като до последния им рън не беше ясно кой ще грабне голямата награда. В крайна сметка челните тройки изглеждаха така:

Жени:
1 Wiik, Lisa (NOR) ROXY 75.83
2 Candrian, Sina (SUI) BURTON 75.67
3 Oestgaard Buaas, Kjersti (NOR) 72.67

Мъже:
1 Davis, Danny (USA) BURTON 91.17
2 Piiroinen, Peetu FIN BURTON 90.83
3 White, Shaun USA BURTON 90.33


Sina Candrian

На следващия ден, миналогодишните халфпайп победители от BEO, защитиха титлите си и тази година отново грабнаха наградите за първото място. Състезанието провело се на 16-ти се оглави от американците Kelly Clark и Kevin Pearce, като този път те прибират по $15,000 USD. Освен те, с награди си тръгнаха и Shaun White и Kjersti Buaas (NOR), които бяха обявени за карачите с най-добро представяне за цялото събитие и получиха по едно чисто ново Volvo XC 60. Kjersti беше адски щастлива да спечели колата и каза: „Никога до сега не бях печелила кола, а моята е разбита, така че съм мега доволна да спечеля Волвото!”

Състезанието беше перфектно за закриване на 10-тия рожден ден на BEO – през халфпайпа минаха ветерани като първите олимпийски златни медалисти Nicola Thost (GER) и Gian Simmen (SUI) наред със сегашните халфпайп звезди Kevin Pearce, Kelly Clark, Shaun Whit и Danny Davis. Може би най-добрият подарък за рождения ден беше времето, което остана почти перфектно през цялата седмица.

Ето ги и резултатите от финала:

Жени:
1 Clark, Kelly (USA) BURTON  94.17
2 Oestgaard Buaas, Kjersti (NOR) ROXY 85.33
3 Ligocka, Paulina (POL) ROXY 81.17

Мъже:
1 Pearce, Kevin (USA) BURTON 95.50
2 White, Shaun (USA) BURTON 92.33
3 Podladtchikov, Iouri (SUI) VOLCOM 89.33

Днес участниците получиха и ценни точки по пътя си към голямата награда на BGOS от $100,000 USD, както и към титлата на Swatch Ticket To Ride World Tour шампионатът. След състезанието Chas Guldemond (USA) и Jamie Anderson (USA) продължават да водят и в двете ранглисти.

Само след две седмици, много от най-добрите карачи в света ще се срещнат отново за първият Canadian Open – четвъртата спирка от BGOS. Той ще се проведе между 2-ри и 8-ми февруари на Канадския Олимпийски Парк в Калгари. 

Повече информация относно събитието може да намериш на www.opensnowboarding.com, а повторения от юбилейното събитие може да гледаш на Go211.com.


Kelly Clark


Peetu Piiroinen


Kjersti Buaas


Kevin Pearce

снимки на Laemmerhirt и Chris Stadler