Mayday! Интервю с Джъстин Мейер

След броени дни, в София предстои премиерата на един от най-очакваните сноуборд филми за годината – новата продукция на Videograss – „Mayday!“. По този случай отправихме няколко въпроса към един от главните виновници за филма – Джъстин Мейер. Г-н Мейер е основната двигателна сила зад Videograss – снимачното крю, което с всяко следващо видео не престава да ни изумява с изключително-забавен-за-гледане-креативен-некст-левъл-шит сноуборд екшън, поднесен в типичния за тях суров и истински стил.

furey-myer_justinСнимка: G. Furey

В днешно време отвсякъде бълва безплатен онлайн контент – уебизоди, цели части на карачи и тн. Какво ви мотивира да продължавате да снимате и пускате пълни филми?
Аз вярвам, че онлайн клипчетата и цялото това пускане на пълни части бавно убива сноуборда. Те карат зрителя да се чувства все по-безучастен, по-малко свързан със сноуборда, което го кара да губи своята страст към него. Онлайн клипчетата са за еднократна употреба, по време на която няма време съдържанието по някакъв начин да резонира със зрителя. Пускането на цял филм дава на зрителя нещо, което да очаква с нетърпение, което да притежава, да държи в ръцете си и да цени. Сноуборд филмите винаги са били и ще продължават да бъдат, това което изгражда сноуборд културата. Ако изгубим културата в основата на сноуборда е просто въпрос на време преди всичко останало да рухне.

Назови едно нещо, което обичаш и едно, което мразиш за сноуборда днес.
Обичам бедните сноубордисти и мразя разглезените богаташковци. Стилът е най-важното нещо. Каските изглеждат абсолютно ужасно в сноуборда. Ако усещаш, че трябва да носиш каска или я скри, или я свали и се придържай към правенето на завои и лежерно, фън каране по пистите. Няма смисъл да си сложиш каска, за да отидеш да се самоубиваш по улиците.

Най-силния и най-слабия момент от миналия сезон.
Най-силният беше да снимам с приятелите си. Най-слaбият беше липсата на финансова подкрепа за да направим филма.

Любимият ти момент от филма?
Да снимам Ник Дъркс как пързаля над една полицейска кола. Беше доста смешно как ни се получи. Покрихме регистрационните номера със сняг, закарахме го на върха на близкия склон, паркирахме ванчето до колата на ченгетата, така че да блокираме видимостта към товa което се случва, изскочихме от вана и го заснехме. Хахаха.

Видяхме един куп тежки пребивки във филма, особено от Джейк OE, но не видяхме тази от трейлъра. Има ли някаква причина тя да не бъде във филма?
Той не се кефи особено много на пребивки. Изрязахме колкото може повече, а той не беше много ентусиазиран от тази. Освен това тя вече беше използвана в трейлъра и сметнахме, че няма смисъл да я показваме пак във филма.