What’s up? Юли Арсов

От повече от три години, срещите по родните склонове с Юли се подмениха със снимки, клипчета и фейсбук ъпдейти от него от Алпите. За да се откъснеш от злободневните теми, прочети разговора ни с него, в който той разказва, какво е да прекараш няколко сезона поред, работейки в ски курорти в Австрия…

Юли Арсов с новата си cloudnine дъска

Прекара последните три сезона в Австрия. Как се реши да заминеш?
В живота на човек идва момент, в който трябва нещо да се промени, за да не зацикли или пък да разшири мирогледа си. Моят избор беше да замина в чужбина и да правя нещо, което обичам безкрайно – да карам сноуборд.

С какво се занимава там? Изкарват ли се някакви кинти?
Работих като сноуборд инструктор, даже ми се наложи да изкарам и курс по ски. Заплатата не е голяма, не се забогатява, но предоставя други възможности. Важно е как ще си изиграеш картите и в крайна сметка какво искаш да постигнеш.

Смени няколко курорта – до момента къде ти допадна най-много?
С помощта и съветите на приятел от Варна, понастоящем ски инструктор в Банско – Дани Шахънски, се добрах до Ишгъл. Прекрасен курорт, с отлична инфраструктура. Всяка година строят нови, луксозни лифтове, но е по-известен като парти-курорт. Паркът там е страхотен, разнообразен и подходящ за всички нива на умения. Фрирайд местата също не отсъстват – стръмни склонове и много приятни горички.

Миналата година по стечение на обстоятелствата се озовах в Зерфаус-Фис-Ладис. Три курорта обединени в една зона, повече семейно ориентирани, но за сметка на това в парка на Зерфаус (Jib Circus) имаше толкова „железа“, че не ми стигна цял сезон да им се нарадвам. Говорейки по-рано за възможности, имам удоволствието да работя за влиятелна руска фамилия, благодарение на което, успях да посетя Лех, Санкт Антон, Китзбюл и Куршевел – Франция. Като цяло Алпите са красиви и предоставят изключителни условия за каране, но Ишгъл заема специално място в моето сърце.

Кажи ни 3 неща, които ти липсваха от България?
Ох, това е лесно!
1. Семейство и приятели
2. Нашите плодове и зеленчуци
3. Денонощни магазини

3, които изобщо не ти липсваха?
И този е от лесните:
1. Селянията и чалгата
2. Мръсотията
3. Телевизията

Юли Арсов скок

Как се отразиха три сезона престой в Алпите на нивото ти на каране?
Преди да стигнем до Алпите, трябва да спомена, че бях карал три пъти на писта преди да стана сноуборд инструктор в Боровец. Целият ми опит преди това беше само във фън парка Ариана и след това този на Осогово. Черпейки от опита на боровешките инструктори и самоковската школа, успях за малко време да науча много неща и да имам една добра база.

Нивото на инструкторите в България е удивително високо за условията, в които работят и карат. Алпите определено се отразиха благоприятно във всеки един аспект. Навъртях доста километри на switch. В България не събрах много опит в извънпистовото каране. Редки прогнози, малко свободно време, по-трудно достъпни терени… Училището в Ишгъл предоставя безплатно на инструкторите си лавинна екипировка и ако имаш късмет да се закачиш за някое старо куче, можеш да видиш, изпиташ и научиш много! Имах щастието да карам терени, каквито преди това само съм сънувал.

Ако говорим за фристайл, в чужбина курортите предлагат супер паркове и в най-затънтеното село. Срам за всички големи курорти в България! Не може да твърдиш, че си курорт на високо ниво и да нямаш фън парк. Да не говорим, че това е в ущърб на децата от спортните клубове и бъдещите ни надежди.

Юли Арсов рейл

Тази зима нямаше официално поддържан парк дори и на Осoгово…
Новината беше съкрушителна! Осогово е място много специално за мнозина. С парка се свързват толкова много хубави моменти, усмивки, трикове, барбекюта, състезания, приятелства… Всичко това е много лош индикатор, че в България има криза. Ако Олимпийските игри са мерило за това, кой спорт е интересен и атрактивен, ще се види, че фристайл дисциплините и като цяло екстремните спортове придобиват все по-голяма популярност. От този характер ще са спортовете на 21-ви век! А условия за тях в България, няма! Нито фън паркове, нито скейт паркове. Не мога да си отговоря на въпроса защо хората, от които всичко това зависи, не правят нещо по въпроса, въпреки че имам няколко предположения. Когато спре да ни управлява мафията, нещата може и да се променят.

Кой е последният трик, който научи и кой е трикът, който искаш да лепне преди да се разтопи снегът?
Още е рано да се каже, че съм го научил, но може би това е Front Flip. Като започне да лепи 10 от 10, тогава ще го запиша в арсенала. Ако трябва да съм искрен, не съм си поставял конкретни цели, искам да се прибера жив и здрав. С годинките ми се налага да съм по-предпазлив и гледам да получавам удоволствие от малките неща.

Има ли момент, който се отличава, като най-силен от последните 3 зими?
Моментите са много! Даже в този момент изплуват откъси от епични спускания, лепнати трикове и пейзажи от величествените планини… Първият сезон с Дани имахме спиращи дъха спускания, пищял съм от радост като малко дете по склоновете. Освен каране, в Австрия срещнах много готини хора от различни места, опитах нова храна, докоснах се до различни култури. Свързвам Ишгъл с дамата на моето сърце, с която после изкарахме сезона в Зерфаус. Да споделиш пудра с човека, когото обичаш – безценно!

Блиц рунд

последният албум, който слуша
2Pac – All eyez on me

Последен сноуборд филм/част която гледа
SHELTER – Picture Organic

Последно нещо, което те ядоса
Не помня, гледам да не се ядосвам. Особено за неща, които не зависят от мен, но има една болка, която винаги ще е с мен – това, че България може да е рай, а не е…

Последна контузия
Ох… Миналата година, на демонстрация по повод откриване на нова писта на летище Варна, прелетях еър бега и сефтосах пистата…

Юли Арсов инструктури

Видяхме, че тази зима си минал на къстъм дъска от Cloudnine. Как си избра каква точно да си я поръчаш и каква е историята зад графиката?
Най-после успях да се сдобия с дъска от Cloudnine и момичета надминаха очакванията ми. Избрах да е с ‘flat’ профил, идеална за парк и извън пистата, а комбинацията между трепетлика и ясен в ядрото, придава уникално усещане. За графиката се обърнах към Тодор Иванов, артист, скейтбордист, сърфист… Та исках да ми напомня за дома, когато съм в планината, за това е и морската тематика.

Какви са плановете за края на сезона?
Възнамерявам да изживея пълноценно всеки момент, прекаран в планината и да се прибера цял при семейството си.

Съвет за някой, който си мечтае да направи сезон извън България?
На прима виста се сещам за няколко варианта, според различните желания и възможности на хората.
1. Работа като ски/сноуборд инструктор. Проучете къде, какви лицензи се изискват и как да се сдобиете с тях. В Австрия това е Anwerter (първо ниво).
2. Работа като шейпър. Компании като Q Parks поддържат доста паркове из Европа, не винаги се изисква опит. Кратко проучване може да ви отведе на правилното място.