Интервю с Дани Кас

Нашите приятели от Monster Energy използваха X Games, за да полафят с Дани Кас. Ето какво им сподели той:

Monster Energy: Хей Дани, как е? Забавляваш ли се на X Games тази година?

Дани Кас: Много съм развълнуван, снощи пристигнах и за мен винаги е много приятно да съм тук в Аспен за Х, не само заради сноуборда, но и заради ските, моторните шейни и цялата лудница наоколо.

Но ти не се състезаваш, нали така?

Не, аз съм в листата от чакащи за халф пайпа. Но през последните две години съм се съсредоточил върху снимането и забавленията, сещате се. За да запазя кефа от карането реших да намаля състезанията, защото ако само се състезаваш нямаш време да се насладиш на фрирайда, на някоя част от карането или да търсиш перфектните условия. В момента имам най-яката възможност и някои от най-добрите спонсори, насърчаващи ме да снимам, да правя повече интервюта и други такива неща.

Това ли са бъдещите ти планове – да се фокусираш върху снимането?
Да, повече фокус върху снимането, освен това имам много цели в сноуборда, които не се постигат само със състезания. Да се състезаваш е голяма част от играта и очевидно е една от по-популярните страни, но за мен като сноубордист, е по-важно хората да виждат сноубординга като спорта, който наистина е, и да да се затвори целия цикъл – не трябва само да се състезаваш, за да си професионалист.

Нека поговорим за Олимпиадата. Ти си двукратен носител на сребърен медал – какво всъщност мислиш за сноуборда на Олимпиадата?

Мисля, че е много готино от една страна, защото знаете, че сноубордистите се развиват и нашия спорт се развива и става все по-популярен, така че факта, че сноубордът е на Олимпиадата има добра и лоша страна. Страхотно е защото Олимпиадата вече не е в застой. Без нови спортове, без нещата, които са актуални в днешните общества и днешните спортове – те губеха младите хора. Мисля, че сега, след като и ските свободен стил са част от Олимпиадата, много от скиорите ще преминат на страната на фристайла. Така, че следващата ще е повратна точка за ските и сноуборда. Ще ги направи по-достъпни за хората по света и със сигурност – колкото повече хора карат сноуборд по света – толкова по-яко става всичко. Но също така поставя огромно напрежение над състезателите, а това не е много приятно понякога. Виждаш много от бордистите да пробват неща, които обикновено не биха пробвали. Що се отнася до мен, аз искам децата да виждат сноуборда като нещо много достъпно, а не просто да гледат някой как кара на халф пайпа и да започнат „добре, аз никога няма да мога да правя така, така че може би трябва да пробвам нещо друго.“

Мислиш ли, че за слоупстайла ще се представи толкова добре като халф пайпа на Олимпиадата?

Мисля, че ще е страхотно за телевизията, но вярвам, че халф пайпът е едно от най-добрите събития, на които може да отидеш като зрител. Може да видиш целия пайп от всякъде в планината, докато в слоупстайла трябва да бъдеш на определено място, за да можеш да видиш целия рън и без телевизията и камерите, е невъзможно да се види цялото спускане. Ако някога трябва да избирам на какъв ивент да отида, винаги бих избрал халф пайпа. Аз съм доста развълнуван от развоя на нещата и нямам търпение да видя какво ще направят децата, защото мисля, че ще взривят умовете на хората.

Да се върнем към Absinthе, имаш ли планове да снимаш с тях и този сезон?

Този сезон е по-натоварен, защото се занимавам с Nike Project. Те ще снимат целия сезон, като това ще включва и няколко пътувания. Целта е да има силен филм следващата година. Чак след това ще снимам с Absinthе. Надявам се да имам повече време, но е трудно да правиш два проекта едновременно. Времето е доста ограничено, но забавното с Absinthе е, че всичко е фрийрайд. Обикновено няма снимки в паркове или нещо такова и аз винаги се радвам да обикалям с тях. Отдава ми се възможност да откривам нови курорти и места за каране, на които никога не съм бил.

Освен карането, ти имаш и собствено шоу по Fuel TV, казващо се „Приключенията на Дани и Динго“. Какво става се него? Как върви?

Бих препоръчал на всеки, който иска да види какво се случва с мен извън сноуборда да отиде в iTunes и да си купи няколко епизода на Дани и Динго. В общи линии това е една възможност, която ни дадоха Fuel TV и Fox, да вземем група сноубордисти, скиори, скейтъри или състезатели по мотокрос и да пътуваме заедно, разчертавайки грубо от къде ще минем и да филмираме цялото приключение. Това е много яка идея, защото обикаляме по целия свят и правим неща, които иначе никога нямаше да правим. Като да си наемем моторизиран дом, да тръгнем със седем души и да се озовем в Берлин с тринадесет. Въпросът е в това, че караме с всички – не само с прота и идеята е да съберем тази група хора и да пътуваме заедно. Никога няма да опознаеш един човек, докато не се качиш в една кола с него и до края на пътешествието, вие ще сте приятели за цял живот и ще споделите невероятни моменти заедно.

Четохме, че си планирал да се преместиш в Австрия или Япония тази година, какво се случва с това?

Tрудно е да го разбереш, но аз имам теория – господ или майката природа има няколко любовници и една от тях е Япония и това е причината да вали толкова много сняг там. Винаги вали в Хокаидо, защото е влюбен в планината и също в Алпите. Мечтата ми е да имам малка ски къщичка в Австрия, Швейцария или Япония.

Има ли нещо по-специално в Австрия или са само Алпите?

Мисля, че са само Алпите. Там съм си прекарвал много добре, а миналата година заснех почти всичките си клипове в Австрия и Шевейцария. Мисля, че като сноубордист съм карал във всички курорти в Щатите и всичко там е базирано на парковете. В Европа начина на живот е различен. Там може да излезеш от курорта и да откриваш недокоснати местности. Много обичам да карам по необработените места и развивам тази част от карането си, защото е много забавно и продължавам да се уча.

Имаш ли любимо място за каране, на което винаги се връщаш да караш?

Да, очевидно има много курорти в Австрия и Швейцария, но тъй като не съм оттам нямам право да ги издавам. С най-голямо удоволствие бих направил паудър трип до Хокайдо. Храната е добра, всичко е различно и имат по-добра подредба в курортите. Можеш да си вземеш полу-дневна карта, такава за четири спускания, можеш да караш в два или три курорта в един ден, защото всичко е близо едно до друго. Един мой много добър приятел ми показа някои от най-яките места. Така, че бих отишъл там до края на живота си.

Какво би направил ако можеше да върнеш времето назад?

Не, не бих искал да връщам времето, защото това би означавало да живея в миналото. Трябва да живееш живота си без съжаления и извинения, вземи го такъв какъвто е.