Globe Surf Open

13-Сеп-06. Globe Surf Open – този път всичко беше истинско. Истинска прогноза, истински вълни, истински финал, истински награди… Ето че 24 часа, след като всичко приключи, прекарани в жалки опити да компенсирам 48 часовото неспане, морето и вълните все още ми държат влага. И въпреки изтощението, спомените за двудневният Globe Surf Open са повече от приятни и вероятно ще ме топлят чак до догодина. Как започна всичко, знаете много добре, очакването на вълните започна още на 1-ви Август. Като до тази дата, всичко свързано с организацията вече беше приготвено. И това, от което се опасявахме се случи – природата за пореден път ни показа, че каквото и да правим, винаги трябва да се съобразяваме с нея (иначе тя ни наказва по един или друг начин). Вълни не се появиха целия Август. Удължихме отворената дата на състезанието. Получихме и критики по този повод. Съжаляваме момчета, наистина нямаше какво да се направи – без вълни няма състезание, а те се появяват само тогава, когато майката природа реши. Надяваме се, че това, което се получи в крайна сметка ще компенсира дългото чакане.

Та в крайна сметка, ето че на 7-ми вечерта се появи прогноза за вълни. След няколко телефонни разговора и кратък размисъл взехме решение да обявим състезанието за 10-ти и 11-ти. Късно вечерта на 9-ти потеглихме за Ахтопол. Още с подминаването на Бургас видяхме морето и най-важното, че вълни има! Ура! Всичко е както трябва. В Ахтопол приготовленията вече бяха започнали, голяма част от сърфистите вече беше във водата. Мина час, в който се обсъждаше мястото, организацията. В крайна сметка всички решиха, че вълните в Ахтопол не са това, което ни се иска и Квалификацията беше обявена на резервния спот – Силистар. Някъде по обяд всички вече бяха там и самата квалификация започна. Четири хийта по четири човека. Оценяването беше според изискванията на международната федерация. В крайна сметка За финал останаха девет. След квалификациите на сърфа се проведе и финала при бодиборда и след това лонгборд обратно на Ахтопол. На следващия ден беше същинският финал, на Ахтопол. Бяха излезнали наистина огромни вълни. Толкова големи, че на част от карачите им беше дори трудно. Две групи. В крайна сметка Александър Хитров – Сандала се пребори мъжки за титлата, втори стана Марти от Варна, а трети – Тони Гогов.

Като казваме, че и наградите са били истински, то това е наистина така – наградата за първо място беше специално надписан, с инициалите на състезанието, сърфборд. Отделно бяха раздадени и кецове, очила, тениски.

Автор: Gogo
Разгледайте останалите снимки в галерията на bas-bg.com.