Фестивалът за късометражно кино Pleiades – за първи път в България

Четвъртото издание на международният фестивал за късометражно кино Pleiades, провеждащ се едновременно  в различни градове по света , представя селекция от 9 филма на утвърдени млади режисьори. Зрителите в киносалоните в Париж, Лондон, Йокохама, Токио, Милано, Лос Анджелис и София определят победителя чрез гласуване.

Изборът няма да е лесен, участващите филми са носители на награди от престижните фестивали в Кан, Берлин, Клемон-Феран, Аспен, Анкара и Отава.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани и късометражните  филм на Peter Greenaway – "H for House" създаден през 1973 и "Le chien de Mr Michel" на Jean Jacques Beineix, носител на наградата на фестивала в Тровил през 1978г.

Тази година за първи път във фестивала ще участва и български филм, Individual Destiny- Collective Destination на Никола Михов и Деян Парушев.

Създаден в Париж от от 9 000 снимки, филмът представя по оригинален начин някои популярни изгледи от града и въвежда зрителя в сюрреалистичен свят от движещи се светлини и звуци.
Филмът е носител на наградата на Nikon от биенале PHODAR 2007 , наградата на  Sony фото салона в Несебър2007 и  1ва награда  от националната кампания ‘’България част от пъзела на Европа‘’

Фестивалът е представен в България от Френския Културен Институт, с медийното партньорство на списание Едно.

23 юни, 20:30 ч.                                   
Дом на киното
София ул. Екзарх Йосиф 37
вход: свободен

Pleiades Film Festival                                
Официален сайт                                        
www.pleiadesfestival.com  

Никола Михов 
Официален сайт
www.nikolamihov.com     

Деян Папушев
Официален сайт
www.deyan-parouchev.com