Бобо и Сани – световни шампиони по сендбординг

С невероятен успех за България завърши 15-тото юбилейно издание на Световното първенство по сноуборд на пясък, което се провежда всяка година в Монте Каолино (Германия). Боян Гребенчарски стана световен шампион на паралелен слалом за рекорден 4-ти път (2002-2005г.), Александра Жекова спечели световната титла по сендбордкрос при жените и паралелен слалом при девойките, а двамата заедно доминираха и в тандем-рейсинга по двойки.

Световното по сендбординг традиционно се радва на голям интерес в Германия, където всяка година се събират около 15000 зрители да наблюдават атрактивните състезания в 6 отделни дисциплини – паралелен слалом, сендбордкрос (сноубордкрос на пясък), тандем рейсинг (гигантски слалом с двама състезатели върху един сноуборд), сендслоупстайл, уотърслайд и уейкбординг. Тази година около 100 мъже и 50 жени от Европа, Африка и Америка участваха в сноуборд дисциплините. Боян Гребенчарски (Бобо) и Александра Жекова (Сани) се подготвяха изключително сериозно в продължение на една седмица, водени от треньора на националния отбор по сноуборд Виктор Жеков. Оказа се, че точно добрата подготовка стои в основата на големия им успех.

В събота (25 юни) се проведе тандем-рейсинга – състезание по гигантски слалом, при което двама състезатели се возят едновременно върху един сноуборд, като задължително условие е краката на двамата да бъдат преплетени. 18 двойки стартираха в състезанието, протекло в два манша. Бобо и Сани победиха с преднина от само 0,08 сек пред представителите на домакините.

По-късно вечерта се състоя и бордъркроса на изкуствено осветление. Александра бе повече от убедителна в коронната си дисциплина и финишира първа във финалната серия при жените. Боян напусна в четвъртфиналните серии след сблъсък с холандски състезател, а победител при мъжете стана представител на Чехия.

В неделя се проведе и паралелния слалом, където Бобо традиционно е сред фаворитите. Той завърши на второ място в квалификациите, след немеца Ралф Басо. Двамата продължиха убедителното си представяне и във финалите и логично трябваше да решат титлата. Басо спечели първия манш с малка разлика от 0,02 сек, но Боян направи перфектно второ спускане и в крайна сметка триумфира за 4-та поредна година като Световен шампион по сендбординг в дисциплината паралелен слалом. Трети завърши Фьолкер Вайс от Германия.

Александра Жекова завърши първа при състезателките до 18г. и четвърта при жените. Двамата шампиони получиха предметни и парични награди от спонсорите, след което се отправиха на специална пресконференция за среща с многобройните представители на медиите.

Текст: Константин Минчев
Направление сноуборд, БФСки