Баската пънк рок банда Apurtu с мини турне в България

Пънк рок ветераните от Еускади (Баската държава на територията на Испания) Apurtu се стягат за мини турне в страната ни включващо три града. Двайсетгодишната банда идва специално за серията концерти в България, след което се прибира обратно. Този факт прави предстоящата обиколка повече от ексклузивна не само за нас, а и за Балканите като цяло. Ето и подробности за трите лайва:

9-ти април – София – клуб "Swingin’ Hall"
10-ти април – Велико Търново – клуб "Арт"
11-ти април – Стара Загора – клуб "Jam"

Билетите ще бъдат ограничени спрямо капацитета на съответните клубове, а информация за цените им и местата за продажба ще бъде обявена съвсем скоро.

20-годишната история на Apurtu (счупен, разбит – на баски език) води началото си от град Irun (в Баската сепаратистка държава), когато през 1989г. там вече активно творят банди като Kortatu, Vomito и Antiregimen. След бурно и хаотично начало те успяват да излязат на сцена за пръв път през 1992г, а шест години по-късно вече могат да се похвалят с първи записи и концерти из цялата Баска държава и някои градове на Испания.

Звукът им е неподправен и естествен, така както те го чувстват и инспириран от типичния бунтарски дух и темперамент на баските. Пънк рок какъвто може да бъде чут единствено от тази част на пиринейския полуостров.  Крайно позитивни и весели във всяко едно отношение и неангажирани с политически наклонности Apurtu бързо завладяват сърцата на множество фенове на всяко едно място, където имат възможност да свирят на живо.

Някои от момчетата се захващат с нова кавър банда Defecto Humano, през 2002-ра, след разпадането на Apurtu. Сред множеството преработки на известни пънк рок шлагери, незнайно как попадат и парчета на родните Контрол и Нови Цветя. Общият мотор на двете банди, Aitor (китара и вокал) успява да посети страната ни и дори да се включи в едно от живите изпълнения на Ремонт.

В крайна сметка Defecto Humano не просъществува дълго като група и през март 2008-ма Apurtu са отново на сцена за reunion концерт и нови планове за бъдещето на пънк рок шайката. Освен още кавъри на български състави, любовта им към България ги кара да посетят страната ни, което ще се случи на 9-ти април 2009-та.
Историята продължава…

www.hcspirit.com
www.myspace.com/hcspiritbooking