Жекова с 14-то място за Световната купа

28.01.2007, Световна купа в Нендаз (Швейцария)

Александра Жекова завърши на 14-то място в паралелния слалом на Световната купа в Нендаз (Швейцария). За пореден път Сани намери място във финалите на слалома след две прецизни квалификационни спускания, но отново не можа да преодолее противничката си в 1/8 финалите, която този път бе Марион Крайнер (Австрия). Теодора Пенчева допусна грешка в първия манш и бе дисквалифицирана. Победителка при жените стана германката Селина Йорг, която елиминира във финала световната шампионка в тази дисциплина Хайди Нойрурер (Австрия).

Въпреки че паралелния слалом е привидно по-слабата дисциплина на Жекова, този сезон тя показа завидно израстване в своето представяне. Доказателство за това са резултатите, които тя постигна в последните кръгове на Световната купа и Световното първенство, а именно нейното постоянно присъствие във финалите. След последния си резултат от Нендаз, Сани събра 634,00 точки и се изкачи до 23-то място в генералното класиране за малкия кристален глобус в паралелните дисциплини.

Междувременно в Бардонекия (Италия) се проведоха стартовете от Зимната универсиада Торино 2007, където България участва със състезатели във всички сноуборд дисциплини. В халфпайпа Марио Беньо и Асен Лилов се класираха съответно 22-ри и 23-ти и така записаха първи FIS точки в тази дисциплина. На състезанието по сноубордкрос Асен Лилов и Станислав Вангелов успяха да се класират за финалните серии и заеха 30-то и 31-во място в крайното класиране, а Марио Беньо е 45-ти от 60 стартирали. Станислав Вангелов завърши 24-ти в гигантския слалом, а Теодора Пенчева не успя да завърши първия манш.

На 30-ти (вторник) в Нендаз се проведе отново паралелен слалом, но за Европейската купа, а в края на седмицата са стартовете от Световната купа по паралелен гигантски слалом в Бардонекия и Big Air в Торино. България отново ще бъде представена и в трите старта от най-добрите български сноубордисти.
   

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки