Жекова е 22-ра на сноубордкрос в Торино

17.02.2006г. Бардонекия (Италия)

Грешки на възрастта попречиха на амбициозната българска състезателка Александра Жекова да се нареди сред 16-те най-силни сноубордистки в състезанието по бордъркрос на Зимните олимпийски игри в Торино. Александра остана на 22-ро място след като направи най-слабите си спускания точно когато не трябваше – в квалификационните маншове.

След многото успешни преминавания на сложния стартов интервал преди първия вираж по време на тренировките, Жекова сбърка два пъти на това място в двата си квалификационни манша, което се оказа фатално за нея. Въпреки перфектното си представяне в първия манш, времето й не бе достатъчно добро за да я класира за финалите. Вторият манш на Александра бе по-бърз, но лоши приземявания на скоковете я забавиха и така тя завърши 22-ра.

„Много съм ядосана на себе си, половината от състезателките във финалите са под моята класа, но грешките, които допуснах помогнаха на съперничките ми да се класират за финала вместо мен”, сподели Александра, веднага след края на състезанието.

Множество сблъсъци, падания и дисквалификации съпъстваха женския финал. В серията за разпределение на местата от 5-то до 8-мо, борещите се представителки на Франция, Швейцария и Германия сътвориха уникално меле след първия вираж, което позволи на безнадеждно изостаналата бразилка Изабел Кларк-Рибейро да ги задмине и да завърши на престижното 5-то място.

В големия финал една до друга застанаха Таня Фрейден (Швейцария), Линдзи Джакобелис (САЩ) и канадките Маел Рикер и Доминик Малте. Линдзи поведе още от старта, следвана от Таня Фрейден. След сблъсък на двете канадки и голямата преднина на Джакобелис, финала се превърна в едно тренировъчно спускане, в което липсваше каквато и да е интрига. Цялата американска публика вече виждаше как Линдзи печели четвърти пореден златен медал за САЩ в сноуборд състезанията. На последния скок от трасето Линдзи Джакобелис реши да демонстрира своето голямо превъзходство, като едновременно с това се опита да направи шоу за публиката с ефектен скок. Оказа се, че това е била нейната най-голяма грешка, тъй като тя не успя да приземи трика си и падна. От това се възползва движещата се след нея Швейцарка Таня Фрейден, която елегантно премина покрай падналата американка и триумфално пресече първа финала.

Класиране сноубордкрос жени:
Златен медал – Таня Фрейден (Швейцария)
Сребърен медал – Линдзи Джакобелис (САЩ)
Бронзов медал – Доминик Малте (Канада)

Александра Жекова има още един старт на Зимните олимпийски игри на 23 февруари, когато тя ще се състезава в дисциплината паралелен гигантски слалом.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки