Жекова е 15-та на Световното първенство по Сноубордкрос

15.01.2007, Световно първенство по сноуборд в Ароса (Швейцария)

Александра Жекова записа най-доброто класиране на български състезател на Световно първенство по сноуборд, след като постигна 15-то място в сноубордкроса при жените. Досегашното най-добро постижение бе 24-тото място на Мария Димова в паралелния гигантски слалом на Световното първенство в Крайчберг (Австрия) през 2003г.

Сани стартира с леко закъснение четвъртфиналната серия и позволи на 3-те й съпернички – олимпийската шампионка Таня Фрийден (Швейцария), Мели Франкон (Швейцария) и Хелене Олафсен (Норвегия) да минат пред нея в първия вираж. По-надолу Жекова успя да застигне трите състезателки и след дисквалификация на Франкон и успешна маневра за изпреварване тя се оказа втора след Фрийден. Подхождайки към един от големите скокове на трасето, Александра бе „чукната” по задната част на борда си от Хелене Олафсен и излетя нестабилна от скока, след което едва успя да се задържи в рамките на трасето, но вече бе на 3-то място. До финала тя успя да застигне Олафсен, но въпреки това финишира 3-та на метър след норвежката и не успя да се класира за голямата осмица. Така тя остана на 15-то място в крайното класиране, определено по времето, което тя постигна в квалификациите.

Норвежката Олафсен се възползва максимално от усмихналото й се щастие в четвъртфиналните серии и в крайна сметка си проправи път и до големия финал, където сензационно извоюва бронзов медал. Златният медал бе спечелен от Линдзи Джакобелис (САЩ), която дублира титлата си от 2005г., а среброто отиде при представителката на домакините Сандра Фрей.

След състезанието Александра Жекова сподели, че е доволна от това, че се е класирала сред 16-те топ състезателки в света, но същевременно е разочарована от пропуснатия шанс да се класира по-напред. На предишното Световно първенство по сноуборд в Уистлър (Канада) през 2005г. Жекова завърши на 29-то място в бордъркроса.

Световен шампион при мъжете в Ароса стана французинът Ксавие Деларю, който надделя на финала над носителя на отличието от 2005г и олимпийски шампион Сет Уескот (САЩ, сребърен медал) и другия американец Нейт Холанд (бронзов медал).

Утре (вторник) е стартът на паралелния гигантски слалом, където ще бъдем представени от Александра Жекова и Теодора Пенчева (жени) и Боян Гребенчарски, Иван Ранчев и Радослав Янков (мъже). Треньорите на отбора Виктор Жеков и Атанас Петров са изключително загрижени за екипировката на състезателите, тъй като липсата на сняг и многото оголени камъни съсипват сноубордовете на отбора. Стартът на квалификациите е от 9.45 българско време.
 
Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки