Запознайте се с Даниел Пикет, на 10 г. от Калифорния, България

Преди няколко часа ми звънна Тино. Започна да ми разказва как е открил едно хлапе, изумителен талант, който няма как да не ни заинтригува. Каза, че ми е изпратил повече информация на мейла и естествено аз с нетърпение седнах пред лаптопа, за да науча повече. И понеже наистина нямаше как да не се впечатля, бързам да споделя историята на Даниел Пикет и с вас. Ето какво разказва Тино за него:

Даниел Пикет е роден преди 10 години в слънчева Калифорния. Кара сноуборд в Mountain High, Bear Mountain и Mammoth Mountain. Участва в слоупстайл, рейл джем  и халфпайп ивенти от 4 годишен, а на 5 години става най-младият състезател, който някога е бил приеман в отбора на Mountain High. От тогава насам редовно обира златните медали на всички състезания в San Gabriel, включително и квалификациите на USASA за националния шампионат на САЩ. Точно преди участието си на шампионата миналия сезон, Дани пада лошо и си натъртва опашката. Въпреки че състоянието му не позволява дори да се движи, Дани решава да пътува за големия ивент в Колорадо. В самолета агонизира от болка и изкарва полета на обезболяващи медикаменти. Стиска зъби и в това състояние се класира 4-ти на пайп (на 0,01 точки зад 3-то място), 6-ти на слоупстайл и печели категорията „Best Trick in Pipe” измежду 50 участника!

Питате се откъде ли се  е завъдил този голям талант в това малко момче? Ето и най-приятната част от историята – Даниел Пикет е наполовина българин! Майката на Дани е българка, а баща му – американец. Освен, че е сред най-добрите сноубордисти в САЩ за своята възраст, Дани е и ужасно ученолюбив. Обича да чете биографии на големи личности – Айнщайн, Мария Кюри, Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон… Наскоро написал 8 страници съчинение за Томас Едисон – просто ей така… На изпита GATE (gifted and talented) за талантливи деца се представи с резултат от 99% и от тогава се обучава по специална програма за напреднали деца. Редовно посещава лаборатории където прави различни експерименти, а вече си има и цел какъв да стане като порастне – неврохирург! Но засега се е концентрирал над целите си до края на сезона – да приземява 7-ци и 9-ки в слопустайл ръновете си. За целта, Дани е поканен на специален спринг кемп в Mammoth Mountain в началото на май, където ще тренира с много от актуалните про-карачи.

Днес, едва на 10 години Дани вече мисли за това как да рекламира сноубординга по света като екстремен спорт, хоби или начин на живот и … един ден да бъде част от българския национален отбор по сноуборд. Дани има български паспорт, говори български, а за това лято си е поставил задача да се научи и да чете и пише на български. Едва ли има някой, който все още да се съмнява, че той ще го направи…

След като прочетох горните редове, поразрових се в нета и открих нещо, което още повече ме накара да съм щастлив, че научих за Дан. Той се ражда с „bilateral club foot“ или на български медицински език „вроденото еквино-варусно ходило“, което представлява вродена деформация, при която ходилото е изкривено надолу и навътре. Родителите на Даниел дават всичко от себе си, за да му осигурят най-доброто възможно лечение и благодарение и на волята му, днес той не просто се е преборил с диагнозата, но се превърща в атлет от световно ниво и редици онлайн издания бързат да разкажат инспириращата му история. И в този ред на мисли, разбрахме от сигурен източник, че откривателя на Шон Уайт е заявил, че Дан е по-добър от Шон, когато Шон е бил на възрастта на Дан! Ще се постараем скоро да се свържем с Дан и да направим интервю с него, в което да разкаже повече за себе си и за бъдещите си планове.