За Ride For Vitosha – интервю с Роси, Марти и Андрю

Нашите приятели от Tribe Mag направиха интервю с хората, които седят зад проекта Ride For Vitosha. Прочетете и разберете кои са Марти, Роси и Андрю и какво целят с тяхната инициатива:

От редакцията решихме, че е редно да Ви запознаем с хората, които стоят зад проекта „Ride For Vitosha“. За повод ни послужиха двата протеста, организирани от съвременните възстаници. Също така мислим, че глобалните медии не отразиха конкретните инциатори на събитията подобаващо и спора за Витоша пое по наклона на един друг вечен спор. Този спор също е свързан с темата, но изглежда я заобикаля. Ще Ви ги представим просто като Марти, Роси и Андрю.

Ето какво имаха да споделят те за себе си и своите идеи:

Кои всъщност сте вие и с какво се занимавате?

Роси: Аз съм Роси, от София. Занимавам се с хиляди неща…, като много хора ходя на работя, уча и свободното си време обичам да прекарвам спортувайки и сред природата.

Марти: Ние сме една банда ентусиасти, а може би и идеалисти. Занимаваме се с опазване на околната среда и работа с общности. Захващаме се НЕ с всичко, но с важни за нас неща, за които си струва да се борим/ занимаваме.
И аз съм от София, работя, а през останалото време пътешествам и карам – на сняг, вода…

Андрю: Аз съм един обикновен софийски скиор. От малък съм по пистите на Витоша и другите курорти. Отскоро все повече наблягам на преходи със ски с панти, защото нашите курорти станаха прекалено скъпи. Пък и няма по-голям кеф от карането извън пистите!

Как ви дойде идеята за „Карането за Витоша“?

Роси: Идеята дойде от Марти и Андрей покрай дискусиите дали ще откриват сезонът на Витоша, как и кога ще «открием» ние нашия сезон за каране – дежурна тема в това време на годината. Нали само чакаме да има сняг, за да караме. Идеята беше, че искаме да покажем желанието ни да има сезон на Витоша и да го демонстрираме с каране, въпреки липсата на работещи съоръжения.

Марти: Роси е разказала как се зароди идеята. Заваля, на нас ни се кара, а пък се обявява, че няма да работят лифтовете. Позаинтересувахме се как така, защо, какъв е проблемът. Андрей ни разказа, ние почетохме по темата и се оказа, че сме на едно мнение. Та решихме да го изразим.

Андрю: Писна ни да се подиграват с нас и решихме да вземем нещата в наши ръце. Една офшорна фирма, каквато е „Витоша ски“, реши да ни изнудва като спря съоръженията на Витоша, докато не се прокарат промени в Закона за горите. Тези промени няма да подобрят условията за каране, те са насочени към унищожаването на българската гора.

Очаквахте ли събитието да провокира голямо медийно внимание?

Роси:  Аз лично само се надявах да има добро медийно покритие на събитието, за да се разчуе и привлече по-голямо внимание към проблема. Останах приятно изненадана от множеството медии, които присъстваха на място.

Марти: Заради прес съобщението, което Коалицията за да остане природа в БГ пусна до медиите в подкрепа на инициативата – да, очаквах.

Андрю: Не вярвах, че много журналисти ще дойдат. Все пак Първа инвестиционна банка е сериозен „рекламодател“

Какво е мнението ви за инфраструктурното развитие на курорта ‘Витоша’?

Роси: Аз вярвам, че Витоша може и трябва да се развива като курорт устойчиво. За да е устойчиво във врмето нещо, то тряба да е замислено така, че да съществува дълъг период във времето или както се казва – „да запазим за бъдещите поколения, поне това състояние на околната среда, на което ние се радваме в момента, ако не и по-добро“. В случая не визирам състоянието на неработещ курорт, а на запазената природа на Парк Витоша и възможността курорта да работи (както предишните години) в унисон с нея. Така мисля, че курорта «Витоша» ТРЯБВА да се развива

Марти:  От край време се надявам, че Витоша ски ще постегнат лифтовете, за да не ме удрят вече в краката и за да правя повече спускания. Подкрепям развитието на инфраструктурата на курорта, но съм против това да става подмолно и в разрез с действащи уредби, било то национални (закони) или конкретни (на парка).
За самата територия на лифтовете и пистите смятам, че има накъде да се развие, така че да не вреди на природата. Говорим си за устойчиви курорти, но не знам дали ни разбират?!

Андрю: Трябва да се ремонтират или подменят съществуващите съоръжения и най-важното – да работят. Любимото ми място за каране е Горно Лале, а то почти никога не работеше последните години. Мисля, че на Витоша в момента има достатъчно места за каране, но трябва по-сериозен собственик или концесионер на съоръженията.

Искате да опазите природата като…

Роси: …в случая искам да опазим природата, като не позволим законът, който я защитава да бъде променен по начин, който ще позволи безрасъдни и неконтролируеми строежи и сеч в Природен Парк Витоша; като припомним на хората колко е важно да не ‘режеш клона, на който седиш’ – Витоша е пример за това какво се случва и може да се случи във всяка друга българска планина.

Марти:  …четем, мислим, обсъждаме, съветваме се, не сме агресивни, а мотивирани и единни. Като сме повече време сред самата природа, а не в офиса :)

Андрю: …покажем, че можем да практикуваме ски и други спортове на открито без да я унищожаваме.

До колко смятате, че софиянци са засегнати от създалата се ситуация?

Роси: Всеки софиянец, който се е качвал поне ведъж на Витоша се чувства засегнат от ситуацията. Това си е планината на софиянци и те, ако още не са се усетили, скоро ще усетят колко са засегнати.

Марти: Засегнати са, разбира се! Това е планината на столицата.
Ако си от София, знаеш, че можеш да избягаш от училище и вместо по кафетата да се качиш да покараш, знаеш, че след работа ще има нощно или пък докато всички спят на 1ви януари, можеш да пуснеш лавината (аз съм от спящите очевидно)
Не е много за интервюто, но искам да споделя – Честно казано не мога и да си представя как би изглеждала Витоша с 2 кабинки, много туристически бусове пъплещи нагоре, хотели където една бира е 5 лева (малката!), сандвича е към 10, лудница от пияни англичани и неориентирани гърци и нахъсани руснаци по пистата и опашка за лифта, като на Банско на 3ти Март например.

Андрю: Софиянци сме свикнали да се качим за половин час до пистите, да покараме, и ако има повече сняг да слезем директно до Драгалевци със ските. Сега не само, че ски съоръженията не работят, но и Симеоновски и Драгалевски лифт са спрени. Определено сме доста засегнати, не само защото не караме, а и защото се опитват да ни манипулират.

Напоследък се говори за изнудване на държавата, от страна на офшорни компании. Вие подкрепяте ли тази позиция?

Роси: Съгласна съм с тази позиция. Мисля, че случая с ‘Витоша Ски’ е точно това – изнудване на държавата и манипулация на общественото мнение.

Марти:  Не само се говори за офшорни компании, има и факти, които подкрепят това „мнение“.
За изнудването, държавните служители го признаха сами, но също така казаха, че няма какво друго да направят освен да им угодят…

Андрю: „Витоша ски“ е собственост на офшорни компании. Тази своеобразна „мафия“ ни изнудва нас, но финансира „държавата“. Така е било преди, така е и сега.

Как реагирахте на промените в закона?

Роси: Нашата реакция е ‘Каране за Витоша’ 1 и 2

Марти: Каране за Витоша! Въпреки, че проблемът със закона би повлиял не само на Витоша, ние решихме да действаме за планината.

Андрю: Не можах да повярвам, че сегашното правителство, продължава курса на предишното. Подобни промени бяха предлагани 2005 и 2009 година. Много бях разочарован.

Да очакват ли хората още нещо от ваша страна?

Роси: Да, това, че няма да се откажем!

Марти: Да, както Роси каза, няма да се откажем. Ние, заедно със Стоил Димитров (авторът на SnowaDays) подготвяме кратко клипче по темата, за да разкажем на всички за проблема.

Андрю: Да, ще продължим с инициативата RIDE 4 VITOSHA и ще се борим за по-добри курорти и по-запазена природа.

Последен въпрос – къде са партизаните?

Роси: Иска ми се да вярвам, че не разчитаме на партизанство, а на общи и обединени усилия. Надявам се у всеки човек да се събуди нещо партизанско и така да покажем на държавата къде бърка…

Марти: По Балкана, как къде?

Андрю: Бавно, но славно, набират подкрепа в социалните мрежи за реални акции.