Youth Against the Establishment

Окей, ако карането на сноуборд свързваме с чувството за свобода, с проявата на креативност и личен стил, липсата на каквито и да е било правила и ограничения, постоянното бутане на собствените граници и възможности, яки моменти в планината с приятели и всевъзможни положителни емоции, как бихме могли да обвържем всичко това с провеждането на едно състезание. Думата "състезание" сама по себе си, не навява ли асоциации за напрегната атмосфера, точки, правила, съдии, победа, загуба, нерви?… Всъщност съвсем не, ако организаторите си го поставят като цел, защото самите те карат и знаят в какъв тип състезания биха искали да участват. Последния уикенд на март на родна територия се проведоха не едно, а две такива състезания, носещи истинския дух на спорта.

Volcom Rail Jam – 27 март 05, Боровец

Неделята след Road Gap състезанието на Белмекен продължи в същия дух. Бавно, една по една, до хотел Олимп в Боровец започнаха да паркират коли – някои пристигаха от Белмекен, други от София. Поводът разбира се беше Rail Jam сесията на Volcom.

Това което се случваше трудно можеше да се нарече състезание. По-скоро събиране на хора, които истински оценяват спорта, на по бира-две, осигуренa от спонсора, съчетано с пързалянето на два рейла, сложени един след друг : един flat-down кинк и един прав. Изпълнението беше в типичния за Volcom ъндърграунд, "youth aginst the establishment" стил.

Следобеда сесията вървеше с пълна сила под музиката, дънеща от ghettoblaster-а. Наско правеше disaster 270 to boardslide на кинка, Байков с адски много стил – неговия butter to front boardslide, Павката – серии от noselide на горния и boardslide 270 off на правия, Ицо – супер стилни nosepress-ове, Стьопата – 5050 to switch 5050 и backside boarslide с бира в ръка на кинка. Както сами се досещате цареше адски отпускаща атмосфера – всеки караше, когато му се кара, между триковете се разказваха истории от партито предната вечер в Белмекен и това на Etnies в Самоков. Всеки имаше своята история. Сиси и Деси пък, например пиеха кафе след кафе, след "интересно" пътуване с автобуса от София, в следващия момент Деси прехвърчаше почти целия flat-down рейл с високоскоростен disaster, последван от boardslide и още един адски бърз boardslide на долния прав рейл…

Форматът на сесията беше такъв, че кой да спечели наградите осигурени от Volcom, трябваше да решат самите участници. И така, след общо съгласие, Стьопата (ThirtyTwo, Flipmode) спечели титлата ‘Master Jibber’ и намаза яке, Байков (Hammer, Board Shop, Flipmode) спечели ‘best trick’ и тениска long sleeve, Никола (ThirtyTwo, Flipmode) отнесе шапка и титлата ‘who ‘ the m’ f ‘ n gangster’, а Деси (Flipmode) си тръгна с нова качулка…