Yougofirst в България – Интервю

В края на януари на гости в България бяха дошли момчетата от интернационалното, както се оказа, крю на Yougofirst. Поводът беше провеждането на Red Bull Fragments в Боровец, къдете те окупираха две от местата на стълбичката на победителите, а също и една специална награда. Давид Шрубер и Матич Забодник станаха втори и трети съответно, а техният приятел Жига Раковетс взе една от двете награди за най-добър трик.

header photo for the article, YGFRST crew on Vitosha, pic_Vid Baric, illustration_RIna Barbaric

Ето и едно кратко видео от нощна сесия на уредите на Боровец със специалното участие на Лозьо.

Освен на събитието, момчетата са разцъкли също и на Витоша, където са снимали за предстоящия си видеопроект. Там техен гид е бил Никола Плъков, който всъщност беше и техен специален домакин.

След като трипът им завърши, решихме да им зададем няколко въпроса за това какви са впечатленията им от България, а също и за последния им филм Heterotopia, който показахме на сайта, в края на миналата година. На въпросите ни отговориха Вид Барич, Филип Рампер, Жига Раковец, Георг Ишеп и Матич Забодник. Говориха ни за разбитите софийски улици и най-вече за страхотната българска храна. Освен отговори, те ни изпратиха и снимки от лента, правени от Вид Барич и Матич Забодник.

landing in Sofia, pic_Vid Baric
Първа среща със София

Първо искаме да се представите, защото наскоро Onboard ви описаха като Словенци, а Transworld като Хървати. Откъде сте всъщност и колко човека сте в крюто?

Вид Барич: Ние сме доста смесено крю – аз съм единственият хърватин, имаме няколко човека от Словения и Австрия. Като цяло всички се познаваме от карания на Дакщайн в Австрия. Трудно е да се каже колко човека включва крюто.

При снимането сме съсредоточени върху нашите карачи за Nitro, защото така спонсорираме пълнометражния ни филмов проект, но бих казал, че колективът на YGFRST включва всичките ни приятели, с които караме или снимаме, и разбира се графичните дизайнери и илюстраторите, с които работим от време на време по различни наши начинания.

Разкажете ни за посещението си в България.

Вид Барич: Беше супер яко! Както винаги, когато пътувам с хора от Yougofirst всичко мина много гладко. Понякога, докато снимаш може да е малко стресиращо, но с тези приятелчета винаги изглежда повече като ваканция и точно това ми харесва. Докато бяхме в България си прекарахме много добре като разучавахме страната и всичко, което имаше да ни предложи.

Нико (Плъков) беше нашият водач и домакин и наистина ни помогна много. Показа ни места за каране, осигури ни спане в апартамента си, осигури уинч, организира ни наемането на ван и самолетните билети. Буквално всичко! Мисля, че наистина ни показа онова българско гостоприемство, за което бяхме чували много и направи така, че да се приберем с усмивки и много добри спомени.

15
„Вкъщи“ при Нико

Мисля, че най-якият момент от целия трип беше нощното каране в Боровец. Прекарахме 2 часа, в които просто се забавлявахме по пистата, цъкахме по ръбчетата и скокчетата около нея, просто си карахме. Беше такъв тип вечер, която бих повтарял всеки ден, ако беше възможно.

Georg Ischepp, night riding at Borovets, pic_Vid Baric

Georg ischepp, night riding in Borovets, pic_Vid Baric, illustration_Rina Barbaric

Филип Рампер: Беше страхотно изживяване и една наистина забавна седмица. За мен това беше първото пътуване до страна от Източна Европа и фактът, че карахме сноуборд там го направи още по-интересно. Наехме много стар микробус и започнахме трипа с пътуване до Боровец за провеждането на Red Bull Fragments.

drove around in this van for a week, pic_Vid Baric

Два забавни дни карахме по трасето, мотахме се и бяхме одирани от тамошните ресторанти. След това се върнахме в София и най-накрая започнахме да снимаме на Витоша и да ядем на правилните места с най-яката местна храна. Намерихме някои много интресни места за снимане и каране. Жалко, че снегът беше само в планината и всеки ден трябваше да караме до там по разбитите софийски улици. За щастие слушахме Трап и се наслаждавахме на прекрасния планински пейзаж, което ни държеше ентусиазирани през цялото време.

Klaus, Matic and Scheps getting some lev$
Клаус, Матич и Георг теглят левове за ресторантите

Scheps and Phillip at Borovets, pic_Vid Baric
Георг Ишеп и Филип Рампер медитират в Боровец

Davo and Matic in Borovets, pic_Vid Baric, illustration_Rina Barbaric
Сергиите в Боро са си страшни през деня, какво остава за през нощта…

Как мина Red Bull Fragments?

Жига Раковец: Red Bull Fragments е едно от най-яките събития, на които съм бил. Адмирации за създателите на трасето. Успяха да построят сетъп с креативни линии, гапове, уолрайд и други елементи. Със сигурност искам да дойда пак другата година, беше супер забавно за каране.

Matic getting his burger after Fragments contest in Borovets. pic_Vid Baric
Матич Забодник се награждава след състезанието

Къде другаде карахте тук?

Георг Ишеп: След Боровец отидохме на Витоша, където снимахме някои яки и креативни неща. Бяхме там още два пъти заради разнообразието от готини места за снимане и добрата ситуация със снега. Намерихме много хубав ресторант с типично българска кухня точно до един от спотовете, така че след всяко снимане ходехме там, за да ядем вкусна, домашно приготвена храна.

Vitosha mtn.1, pic_Vid Baric

Ziga Rakovec at the spot in Vitosha, pic_Vid Baric

Ziga, Klaus, Matic and Scheps at the spot in Vitosha

След това отидохме от другата страна на планината, където Нико ни показа някои други потенциални спотове, нови рейлове, които бяха поставени само преди няколко седмици, така че бяхме първите, които караха на тях. Като цяло всичко мина много добре за нас през целия трип. Имахме супер късмет да разполагаме с такъв як човек като Нико, който да ни развежда и да ни помага с всичко.

Да поговорим за вашия филм Heterotopia. С проекта решихте да направите нещо нетрадиционно за един сноуборд филм. Откъде дойде идеята за тези психаделични анимации?

Матич Забодник: От гледна точка на монтажа, да се монтира винаги с една и съща концепция много бързо може да стане скучно. С цел да избягаме от това, първата промяна, която решихме да направим е да не обособяваме отделни части за карачите, което веднага отвори различни възможности при монтажа. Второто нещо, което изигра важна роля беше решението да отделим повече внимание на атмосферата, усещанията и настроението на локациите, като снимаме с повече камери, от повече гледни точки.

Matic and Klaus checking in the hotel at Vitosha, pic_Vid Baric

Щом веднъж се бяхме разбрали за това, не сме се занимавали да планираме повече и оставихме нещата да се случват по естествен начин. Когато имахме време, отивахме там, където е снегът и си прекарвахме добре.
Когато направихме някои от първите ни кадри, веднага се захванах с монтажа, за да усетя как може да изглеждат нещата. Въпреки че финалният вариант е много по-различен от първоначалните, монтажът по време на снимки изигра важна роля за целия проект, защото ми даде достатъчно време да премислям кадрите, да ги оставя да отлежат и да се върна към тях, когато усетя вдъхновение.

11

Вложих много усилия при напасването на видеото към музиката. В същото време мислех за комбинирането на кадрите с илюстрации. В този момент се сетих първо за Рина (Барбарич), не само защото харесвам работата й като илюстратор, но и защото имаме много сходен вкус в музиката. Парчетата във филма описват цялото настроение през различните части и не беше трудно за Рина да усети това и да обогати атмосферата с фантастичния свят на нейните страхотни илюстрации.
Рина Барбарич кара ли сноуборд и част ли е от крюто?

Матич Забодник: Да, но до сега никога не сме карали заедно. Говорихме си как трябва да го направим този сезон и наистина се надявам да стане. Иначе, разбира се, че е една от нас!

Matic at the spot on Vitosha mtn., pic_Vid Baric, illustration_Rina Barbaric
Матич оглежда спота заедно с илюстрациите на Рина

Каква е историята зад името Heterotopia? Някой от вас да не чете Мишел Фуко?

Вид Барич: Докато учех Културология, по някакъв начин свързах концепцията на Фуко за хетеротопия с уличния сноуборд и с превръщането на случайните градски места и различните архитектурни локации в места за каране. В университета разучавахме няколко автора, които обсъждаха антропология на пространството, теория на пространството и такъв тип странни неща. Това разбира се включваше някои от трудовете на Фуко като “За другите пространства”, както и книгите на автори като Анри Лефебвре и Едуард Соя, които пишат за “трето пространство”, място което е едновременно и истинско, и въображаемо. За мен тези теории по перфектен начин се съчетават с уличния сноуборд. Затова винаги съм си мислел, че заглавието е супер подходящо, тъй като някак си представя това, което правим. Пък и звучи и изглежда жестоко.

29

Кои са местата, на които сте карали в Източна Европа и кое е любимото ви?

Жига Раковец: Аз лично съм карал в Сараево, Белград, Ерзума в Турция, Криница в Полша, а вече и в София. Изглежда сякаш всички тези места оживяват, когато караш в тях, така че е наистина трудно да избера едно от тях като любимо.

Накрая кажете нещо на български карачи.

Вид Барич: Искам да поздравя карачите, които познавам от преди като Нико, Марио, Лозьо, Кико, както и всички онези български сноубордисти, които вършат страхотна работа, бутайки българската сцена напред. Страхотно е да видиш как работят здраво като строят паркове и организират събития, защото това е най-важното нещо, което държи сноуборда жив в България и развива вашата сцена. Видях много и все надъхани хлапета на състезанието в Боровец и очаквам да ги видя да прогресират и разцепват след няколко години. С учителите-джедаи, които споменах по-горе, младите падуани няма от какво да се притесняват. До нови срещи и помнете – shredding is the answer.

02

07

16

30

33

32

crew at the spot in Vitosha, pic_Vid Baric

Georg Ischepp - Scheps chilling in Borovets, pic_Vid Baric
Георг Ишеп казва чао!

Може да следите какво правят хората от Yougofirst на тяхната Facebook страница, във Vimeo, а също и да разгледате още яки снимки от България в техния Tumblr.