world rookie fest winners

World Rookie Tour Pamporovo: вървеше им по вода (даже прекалено!)

Симеон Митрев грабна „билета” до Ишгил

Тазгодишното ни домакинство на кръга от световните серии по слоупстайл за младежи World Rookie Tour определено ще бъде запомнено. Причините са няколко: бурята, която връхлетя Пампорово по време на провеждането му, талантливите участници, които дадоха всичко от себе си дори при тези неблагоприятни условия и, разбира се, невероятното представяне на Симеон Митрев, който безапелационно спечели престижната титла.

moni mitrevМонката Митрев. Снимка: Борислав Стефанов.

Финалът на състезанието се състоя на 31 януари, като по план трябваше да започне в 12 часа. Първоначалните замисли на организаторите бяха осуетени поради провеждащото се в същия ден ски състезание за купа „Пампорово”. Така финалният сблъсък на Bulgarian Rookie Fest стартира в 17:30, доста по-късно от предвиденото, което имаше своя негативен ефект. За броени часове времето в родопския курорт тотално се измени, като от слънчевите лъчи не остана и следа и тяхното място зае обилен снеговалеж в комбинация с дъжд и силен вятър. Бурята обаче не беше в състояние да заличи ентусиазма на участниците, които се състезаваха в 4 категории: Boys Rookie, Boys Grom, Girls Rookie и Girls Grom. Представители на 7 европейски страни се бореха за първото място, което автоматично ги изпраща на 2015 Volkl World Rookie Finals, които ще се проведат от 7 до 12 април в Ишгил, Австрия. Логично за домакински кръг, българските сноубордисти бяха най-много; честта на родината бранеха Симеон Митрев, Константин Славов, Камен Петров, Борислав Стоянов, Бетина Кичукова, Михаела Варошкина, Анастас Сунков, Кристиян Фисински и Борис Петров.

konstantin slavov

Константин Славов. Снимка: Борислав Стефанов.

Всеки от участниците имаше 3 опита да покаже уменията си пред съдиите, но това не беше лека задача на фона на развилнялата се в Пампорово буря. Видимостта в курорта бе сведена до минимум, а и вятърът никак не помагаше на младите сноуборд надежди. Първото спускане не бе особено успешно за никого от тях, но те показаха, че са бойци и подобриха изпълненията си при следващите 2 опита. Симеон Митрев впечатли съдиите с безпогрешното си второ спускане, за което получи 86,3 точки и това бе достатъчно, за да триумфира и да заслужи своя „билет” до финалите в Австрия. Веднага зад Мони остана представителят на Чехия Йан Ровенски с 77 точки, а третото място зае французинът Лиам Търки с резултат от 73,3 точки. В категория Boys Grom най-добър бе словенецът Наж Мекинц (72,7т.), нашият Камен Петров зае второто място (68,7т.), а Флориан Фишър от Швейцария застана на 3-та позиция (64т.). При момичетата (Girls Rookie) отново триумфира представител на България! Бетина Кичукова бе най-убедителна със своите 40,3 точки, след нея остана Михаела Варошкина (35,7т.), а в челната тройка към двете състезателки на „БороБорд” се присъедини сръбкинята Ангелина Милутинович (23,3т.). Словенката Ева Кралж бе единствена в своята категория Girls Grom и получи 50 точки от съдиите.

Неприятното време със сигурност попречи на изпълнението на някои от триковете на сноубордистите, но не успя да сломи духа и настроението им. Те се отнасяха с изключително спортсменство един към друг, като бурно аплодираха изпълненията си и се поздравяваха след тях. Отново поради неблагоприятните метеорологични условия се наложи церемонията по награждаването да не се осъществи веднага след състезанието, а бе отложена за следващия ден, като събитието се проведе в хотел „Перелик”. Мениджърът на Фън Парк Пампорово Иван Фърков връчи на талантливите младежи предметни награди, които бяха предоставени от спонсорите на World Rookie Tour.

moniМонката Митрев. Снимка: Борислав Стефанов.

Разговаряхме със Симеон Митрев веднага след награждаването:

Монка, честито! Какво е чувството да си победител?
Щастлив съм! Забавлявах се много по време на състезанието, макар да не беше най-доброто откъм природни условия. Беше тежко, валя ни дъжд, сняг, но важното е, че се забавлявахме и накрая всичко си дойде на мястото.

Очакваше ли победата?
Честно казано – не! Имах пречки през първия рън, бях се притеснил, но се радвам, че после успях да се съсредоточа. Най-щастлив съм, че преборих своята психика.

Кои бяха най-големите ти конкуренти?
Всички момчета караха много добре! Коцката (Константин Славов) беше един от най-силните конкуренти!

С Коци сте заедно в националния отбор. Знам, че сте и добри приятели …
Абсолютно! С Коцката много се забавляваме и ни е приятно да караме заедно.

Приятелството пречи или помага, когато се състезавате един срещу друг?
Най-вече помага! Така се мотивираме да се побеждаваме един друг и това ни помага да прогресираме.

Какво ти предстои занапред през сезона?
Най-голямото състезание, в което ще вземем участие с националния отбор, е Световното първенство в Китай в края на февруари.

Предполагам ще вземете участие и в Pamporovo Freestyle Open и TTR World Snowboard Tour през март?
Надявам се! Дано сме в България, защото програмата ни е пълна. Ще участваме в кръгове от Европейската купа, но искрено се надявам да можем да покараме в Пампорово.

Един забавен въпрос като за финал. Пречеха ли щекаджиите на състезанието вчера?
Ооо, те бяха най-голямата пречка! Състезанието трябваше да започне доста по-рано, докато още имаше слънчице, но не се получи. Трябваше да изчакаме ски състезанието да приключи и чак тогава да започне нашето. Времето вече беше станало ужасно, както винаги скиорите пречеха! (смее се) :)

симеон митровПобедителите. Снимка: Борислав Стефанов.