Winter X Games Europe 2011

Зимните X Games създадоха за първи път легендарното си име в САЩ, където се провеждат вече 15 години. През 2010 Франция, и в частност курортът Tignes, имаше честта да бъде домакин на първото издание на зимните X Games, провеждани извън Съединените щати. Winter X Games Europe 2010, проведени миналият март, имаха невероятен успех – общо 66 200 зрители за трите дни, 150 скиори и сноубордисти от цял свят и излъчване по телевизии в повече от 160 държави.

Winter X Games Europe Tignes 2011
От 16-ти до 18-ти март 2011, ски и сноуборд състезанието от световна класа ще се проведе в сърцето на френските Алпи. В програмата ще има 8 състезания – Superpipe и Slopestyle при ски и сноуборд, мъже и жени; 150 състезатели, включително шампионите на Winter X Games Europe 2010 и победителите от петнадесетото издание на игрите в Aspen, Колорадо, САЩ (27-30 януари 2011).
Сноумобилът и тази година ще бъде гвоздеят на програмата – 8 сноумобила ще изпълняват невероятни трикове. Входът за Winter X Games Europe е свободен за публика.

От скейтъра Tony Hawk до сноубордиста Shaun White и наскоро запачналия да кара freeride, французинът Candid Thovex, всички считат победите си на X Games като свои най-добри постижения. Да победиш на X Games означава да получиш признание от цяло едно общество и  да достигнеш известност, която преминава границите на спорта.

След Aspen и Tignes все повече X Games шампиони продължават невероятния си успех и на Олимпийските игри. Следващият април IOC ще обяви публично решението си дали ски halfpipe и slopestyle ще бъдат включени в програмата на Sotchi Olympic през 2014. Сноуборд Halfpipe и Boardercross са вече част от олимпийските състезания, а freestyle ските се очаква да се присъединят. Това означава, че както звездите на Winter X Games Shaun White и Torah Bright станаха Олимпийски шампиони, така и други победители в X Games могат да ти последват.

Експерт и ветеран в зимните и алтернативните спортове, курортът Tignes е най-добрият възможен домакин на на Winter X Games. Разположено в самия център на Savoy resort в Tignes Val Claret, на 2100м. височина, със свободен и лесен достъп, състезателното градче на Winter X Games включва:

Superpipe
Огромен superpipe, подобен на този в Aspen, с невиждана досега в Европа големина. XXL размери и невероятно качество на формата. Superpipe бе специално построен от известните шейпъри Chris Gunnarson и Frank Wells от SPT (Snowpark Technology), с помощта на курорта Tignes. Benjamin Ravanel и Frank Wells от Snowpark Technology са започнали работа по Winter X Games Europe superpipe от 28-ми декември 2010. От 20-ти януари до края на февруари 2011 superpipe ще бъде отворен за посетители. От началото на март се работи по неговите XXL размери, подготвяйки го за Winter X Games Europe. Журито ще оценява големината на триковете, трудността и качеството на изпълнението, както и цялостното представяне.

Дължина – 240м.
Ширина – 19м.
Височина – 7м.

Slopestyle
Целта е да се покаже най-доброто изпълнение като комбинация от big air, tables, hips, rails и огромни скокове. Slopestyle на Winter X Games Europe е разположен на повече от 600 метра, а височината на дропа е 190м. Журито ще оценява големината и нивото на труднаст на изпълнението и приземяванията, както и целия run.

Освен трите дни на напрегнато състезание в курорт, който предлага най-добрите условия в цяла Европа, зимните X Games са подготвили и редица забавления. Денонощно в X Park, X Fest и в клубовете в Tignes ще има партита, организирани от партньорите на X Games.

Winter X Games онлайн
За пълната програма, квалификации, финали и резултати следете  
www.winterxgameseurope.com
www.espn.com/action
www.livestream.com/xgames

Новини, снимки, видеа и интервюта със състезателите можете да намерите на официалната страница на X Games във Фейсбук.