Вторият Sofia Rail Strike е вече в историята

След редица премеждия пред организаторите на градското фрийстайл състезание, след множеството въпросителни пред очакващите го карачи, след много дъжд и малко сняг, Sofia Rail Strike 2008 се състоя днес, на 22-ри декември!

Въпреки закъснението от един ден, събитието поднесе обещаното преживяване за всички нас. Този път, за разлика от миналата година, студът не накара батерии на фотоапарати и камери да изпопадат, но пък и не беше достатъчен, за да спре постепенно разкашкване на снега по земята, както и моментното преминаване в ситен дъждец на валящите снежинки. Все пак сняг имаше достатъчно, като количествено се допълваше от съседната пързалка за зимни кънки.

В състезанието участваха към 30 сноубордисти, като сред тях имаше шест про карачи от  Унгария, Полша и Австрия.  Войтек Паушвияк и Баджи Такас присъстваха на миналогодишния Rail Strike, като там заеха съответно първо и второ място. Тогава Марк Свобода не успя да пристигне заради контузия, но тази година, освен че беше на родна почва той сензационно раздели първото място на състезанието с Войтек Паувияк!

Сноубордистите имаха на разположение един С-рейл, прав рейл, прав бокс и кинк рейл. Тренировките и квалификациите за състезанието започнаха след 10ч. като преценката за това, кои от карачите ще продължат на финалите се взе от самите карачи. Така около 14ч. след оправяне на снежната настилка, нататък продължиха към 20 човека. От тук нататък започнаха да лепят триковете на всички 4 уреди, макар че С-рейла беше опитан, и то успешно, само от господин Свобода. Много рап беше показан от хора като Наско Маламов, Ице, Лозьо, Никола Плъков, Джими, Владето, Ники от САЩ, Гумата, Ицо „Роберто” и младата надежда Влади "Кебапчето". За жалост, поне 5 дъски се отвориха по време на състезанието, но пък и бяха разхвърляни трикове като backside lip 270 out и bs 270 out. Към 16:30ч. на сесията беше даден край и в тройката на победителите се намесиха Димитър Чокоев „Джими” – съответно трето място, Войтек на второ, а Марк Свобода зае първото място като те си разделиха наградния фонд от 1500 евро. Сноубордистите бяха наградени от кмета на София, като най-интересното от неговата поява беше обещанието за създаването на скейт парк в езерото Ариана през пролетта.

След приключването на състезанието обаче, точките бяха преброени наново и настъпи промяна в крайното класиране. Третото място на тазгодишния Rail Strike се отстъпи от Димитър Чокоев и беше заето от Баджи Такаш. Първото място пък беше разделено между Марк Свобода и Войтек. Случката е необичайна, но явно се е целяла коректност в оценяването на състезателите.

Тази година липсваха скиори на състезанието, като за момент в парка мернах само Хриси. Публиката наброяваше около 60 човека – явно заради прясно падналия по планините сняг, много хора се бяха устремили извън столицата. „Обичам да карам с българи” бяха думите на Войтек по време на награждаването, така че явно всички се изкефиха на събитието, което в този момент се финализира с парти в клуб Sugar с премиери на новите филми на Pirate Movie Production – Overseas и Bamboo – Together.

Паркът ще остане отворен докато климатичните условия го позволяват. Скоро сняг ще бъде поставен и върху скокът, пред който ще се надуе airbag. Сезонът вече започна, а снегът по планините не спира да вали. Поздравления на хората като Кирил Гъстев – Кико, Никола Плъков, Марио Беньо и Александър Недялков за организацията на събитието и изграждането на фън парк „Ариана”!

Viva!


Марк Свобода


Баджи


Никола Плъков


Кебапчето


Гумата


Нино Рап


Ице

Снимки: Иван Топлийски