ВНИМАНИЕ! ОЧАКВА СЕ МНОГО ВИСОКА ЛАВИННА ОПАСНОСТ!

През изминалите дни имаше бързи промени на времето, понякога със снеговалежи от суграшица, последвани от силни ветрове. На много места (особено в Стара планина, Рила и Витоша) е възможно да има навяти снежни дъски върху слаби слоеве сняг. Предвид очакваните обилни снеговалежи и бурни ветрове, трябва да имате изострено внимание!

Възможно е формиране на нови дъски или натрупване на големи количества нов сняг върху стари нестабилни дъски и потегляне на големи лавини при натоварване от скиори или сноубордисти!!!

Препоръката ни е да избягвате открити стръмни склонове, особено с навявания ("Бъндеришки улеи" и "Чашата" на Банско, "Маркуджик 3" на Боровец, "Улеите" на х. Рилски езера, районите на "Горно лале" и "Комините" на Витоша). Внимавайте и ако карате ПОД подобни склонове – възможно е някой над вас да събори лавина, или да има самостоятелно падане на такива. АКО НОВИЯТ СНЯГ надхвърли 50-60 см са възможни лавини и в редки гори!!!

АКО все пак предприемате ски и сноуборд спускания извън маркирани писти Ви съветваме:
-карайте поне с още един-двама човека, но не-повече от 4-5 в група, с включени лавинни уреди (проверете си батериите), лавинни лопати и сонди. Ако имате AVALUNG го лапнете преди началото на спускането
-карайте винаги един по един, изчаквайте се, след спиране се уверете, че сте добре прикрити!
-избягвайте преминаване над и под снежни козирки, по стръмни навяти зони, скокове от или в подобни теренни форми
-мислете за това, че някъде по-надолу по склона е възможно да има други хора

НЕ забравяйте, че в големи лавини шансовете за оцеляване са много малки! Сняг ще има пак, важното е Вие и приятелите Ви да сте там и да му се насладите!

Приятно и "Умната"!

20.03.2009г.,
Момчил Панайотов
befsa.com

За информация за лавините може да провериш тук.