Улици за хората

Както навярно си спомняте, миналата година, на 22 септември 2007г., се проведе шестата по ред Европейска седмица на движението. Тя премина под мотото "Улици за хората". Това мото предава най-ясно посланието, че разширяването на улиците, за да поемат повече автомобили, не е решение на транспортния проблем. Напротив – намаляването на автомобилния поток е устойчивото решение, което ще доведе до по-здравословен живот за всички граждани, без да ограничава индивидуалната свобода на движение.

Тази тема насърчава местните власти да отделят части от пътното платно за немоторизиран транспорт. Поставят се цели за подобряване на качеството на въздуха на местно равнище: грижа на кметовете от целия Европейски съюз.

Седмицата започна с инициатива на TNT България “Стигни навреме, карай колело” и завърши с шествие, по централните Софийски улици, организирано от работниците на Веломания ЕООД, приятели и съмишленици.

След обсъждания между главните участници и организатори на събитията се стигна до идеята да направим една демонстрация, която да убеди гражданите на столицата в ефективността на велосипедния транспорт. Според нас едно нагледно показване на предимствата на велосипеда, ще помогне на много граждани да убедят себе си и да се качат на велосипед.

Идеята е заимствана от събитие, проведено в Германският град Мюнстер, преди 8 години:
Велосипеди: 72 човека, които се придвижват с 72 велосипед заемат 90 квадратни метра.

Автомобили: Базирано на проучване, което показва 1,2 човека в автомобил. 60 автомобила, необходими  да превозят 72 човека, заемат 1000 квадратни метра.

Автобус: 72 човека могат да бъдат транспортирани с 1 автобус, който заема около 30 квадратни метра.

Нашата проектопрограма за 28.06.2008:

Място на провеждане :
Ул.”Гурко”, между Националния стадион „Васил Левски” и ДАМС
10,00 – Дава се началото на живата картина
10,10 – Снимка на хората с Автомобили
10,30 – Снимка на хората с Автобус
10,45 – Снимка на хората с Велосипеди

11,00 – Начало на велосипедна обиколка по централните софийски улици – 5 – 8 км
11,40 – Финал в  Южния парк или Борисовата градина
12,00 – Велосипедно състезание за деца от 3 до 8 години
 
Надяваме се да ни подкрепите в нашето начинание!
 
Имаме нужда от организирани хора с велосипеди и автомобили. Aко иматe възможност да ни съдействате, моля пратете обратно съобщение с потвърждение и телефон за връзка. Няма да откажем съвети.
Благодарим Ви предварително,

Поздрави
Веломания Тийм