#TB: Забравени герои – Mikey Leblanc

Майки Лебланк е вторият ни избор за рубриката #TB: Забравени герои. Един от основоположниците на стрийт сноубординга.

holden-4

Роден е в Maine на 16 Март, 1973г. Типично за едно хлапе тогава той започва да кара ски. Сноубордът още не бил толкова популярен, но скоро, през 1988 г. Майки вече бил един от онези, с една дъска на краката. Как е започнал да кара? Първо идва скейта, списание Thrasher, първата дъска на приятел… стандартната история.

Първоначално (около 1995 г.) в главата му са само големи беккънтри кикъри и много пудра. Не се състезава. За него сноубордът е „pure backcountry“.

Около 1998 г. се появяват и първите спонсори – Division 23. Премества се за малко в Breckenridge, Colorado, където среща един нов и техничен стил на каране. Тогава фристайл бордовете още не са се произвеждали, затова карачите режели краищата на дъските си, за да бъдат по-функционални и увеличавали разкрача си. Но поради равнинния терен на Майки бързо му омръзва и се мести в Salt Lake City. Място, което е много различно от Breckenridge. Там среща бъдещи приятели като J.P. Walker, Jeremy Jones, Brian Thien, Ali Goulet и B.J. Leines.

Благодарение на филмите познаваме бързо избухващия Майки, който крещи, когато не е приземил трик.

А също и бруталните стрийт дропове, които прави. Като този – 44 стъпала без никаква попивка – flat landing…

Следват години, през които той сменя много спонсори: M3, Ride, Drake, Northwave. През 2002 г. с помощта на К2 и Earth Productions той стартира бранд – Holden. Целта му е да се произвеждат здрави и удобни дрехи за каране с леко ретро стил. Еко материи, с голяма водонепропускливост и дишаемост. През 2007 Майки решава Holden да бъде независима компания и напуска К2 и Earth Productions. През 2009, заедно с един от своите съотборници, Darrell Mathes, създават Videograss – продуцентска група, насочена главно към сноуборда. Майки, със своя предишен опит от KidsKNOW, знаел къде точно да позиционира Videograss. Излиза и първото им видео – Bon Voyage, което печели доста награди от Transworld Snowboarding.

Mikey Leblanc продължава да е голямо име, посветило целия си живот на сноуборда. Можете да видите неговите продукции с Holden тук – http://www.holdenouterwear.com.