#TB: Забравени герои – MFM

 

Марк Франк Монтоя или по-познат като MFM – един от хората, вдъхновили цяло поколоение сноубордисти към фристайла и стрийт карането. Една от водещите фигури в най-гангстерския отбор – Technine.

MFM Sofia

MFM е роден на 13-ти юни, 1974 г. в Денвър, Колорадо. Произлиза от мексиканско семейство и затова хората се шегуват, че е първият мексикански сноубордист.

Започва да кара, за да замества с нещо скейтборда през зимата. Първият му ден не е съвсем успешен. Сестра му отива да кара ски и го взима с нея, като разбира се той иска да се научи сам. Решил, че след като може да кара скейтборд, ще може да се научи лесно и на сноуборд. След многото мъка по пистата, в края на деня той удря коляното си лошо и тази травма го кара да изхвърли сноуборда и да го забрави.

Идват ученичeските години в гимназията, където той се сприятелява със сноубордистите в класа си. Именно по този доста естествен и познат за всички ни начин той започва да кара и пътува с тях, като бързо задобрява и започва с триковете.

Още тогава той става част от бандата Bloods – червени бандани и тениски. Старае се чрез скейта и сноуборда да не влиза толкова навътре в сенчестите среди, но все пак и това се случва. Стреляно е по него 3 пъти, няколко пъти е спасявал човек от  побой. Ганстерските войни по това време рефлектират определно върху начина му на живот. Hustle and grind както казват американците – напуска работа, защото просто не изкарва толкова, колкото на улицата.  Но чрез сноуборда и скейта той бързо се отървава, като среща нови хора и пътува често. Планината определено дава ново начало за Марк.

Идват и първите спонсорства, състезания и заснемане на филми. Той е и един от основоположниците на познатия ни стил „дъното до колената, разкрача на макс“. Просто по това време стила е такъв – смъкнати панталони, огромни якета и разкрача на последните дупки.

Един от първите му сериозни сноуборд спонсори е DVS shoes. Те му дават огромен тласък нагоре – пътувания, каране, има дори и няколко про модела.

С годините и други фирми започват да го спонсорират – Spy, Nitro, Technine и още много. Но с Technine той излиза много напред, като „капитан“ на отбора им. Отваря и верига от хотели BLOCK – целта му е да се задоволят нуждата на карачите от цял свят. За съжаление цялото начинание не се развива добре и приключва с фалит.

Стилът му е брутален – скейтърски, рязък. Пък и около него хората са все такива „рападжии“ – рейлове, дропове, уолрайдове. В този отбор все пак по това време са едни от най-големите имена в стрийт сноуборда – Лукас Магуун, Стиви Бел, Крис Брадшоу.

Друг интересен факт за него е, че от малък е отрасъл с рап и това го влече. Затова и още от ранна възраст започва да се занимва с диджеинг. Има няколко издадени микстейпа, а почти всички негови части, както и някои цели филми, са озвучени с негови миксове.

12

През 2012 г. той, заедно със Стиви Бел, Арон Битнер и Марко Грилч посетиха България. Бяха основно в Банско, а Марк, Арон и Стиви минаха и през София за бърза среща с нас. Впечатлението ни е, че макар и световни звезди те са адски земни хора.

d7e7f3b4776511e1b9f1123138140926_7

В момента Марк се е заел със задачи, които са съвсем извън сноуборда. Вече го няма толкова по филмите и не е толкова в класациите за сноубордисти на годината.

Обучава хора на маркетинг, предприемачество и как да инвестираш парите си правилно. Прави напълно безплатни семинари, а има и youtube канал, в който можете да видите за какво иде реч.

От Bloods до корпоративния бизнес и предприемачеството, от огнестрелни рани до семинари за инвестиции. Може би MFM не е чак толкова лош пример за подражание.