Световната купа по сноуборд идва в България

София ще бъде домакин на BIG AIR през Декември 2007г. Бурното развитие на родната сноуборд сцена и отлично свършената работа по организацията на международните състезания по сноуборд през последните 3 сезона не останаха незабелязани от инспекторите на Международната федерация по ски (F.I.S.) и на 17 ноември на свое заседание Съветът на F.I.S одобри кандидатурата на София за домакинство на кръг от Световната купа по Сноуборд – сезон 2007/2008. Столицата на България ще бъде домакин на Nokia FIS World Cup Big Air състезание с участието на топ състезателите по свободен стил от световния елит.

София ще бъде втората спирка от турнето на Световната купа по Big Air през сезон 2007/2008г. Най-вероятните дати за събитието са 21-23 декември 2007г. Интересна подробност представлява фактът, че състезанието ще се проведе не в планината, а на специално изграден скок с метална конструкция и изкуствен сняг. И още нещо – състезанието ще бъде на открито и ще започне едва когато нощта се спусне над столицата.

Останалите дестинации от Световната купа по Big Air 2007/2008 са Стокхолм (Швеция), Хелзинки (Финландия), Монте Карло (Монако), Стоунхем (Канада) и Бормио (Италия). От тях само последните два кръга ще бъдат в планината, а останалите – на изкуствена конструкция. Състезанието ще бъде организирано от Българска федерация ски, Български ски пул и със съдействието на Комитета по Сноуборд към F.I.S.

Одобряването на българската кандидатура е най-голямото признание за професионализма, който федерацията по ски демонстрира при организирането на международни състезания по сноуборд. След като 3 пъти Боровец и Банско приемаха финалите на Европейската купа, сега идва ред на София да запише името си редом до световните столици на сноубординга. Това състезание ще бъде награда за всички почитатели на сноуборда в България, които се увеличават прогресивно със всеки следващ сезон, както и за всички онези, които не спираха да работят през годините за развитието на този атрактивен спорт у нас.

Предстои да бъде уточнено и конкретното местоположение, където ще бъде изградена конструкцията на скока. Двама от най-добрите ни фрийстайлъри вече имаха възможност да се състезават на подобно съоръжение. Миналия сезон Марио Беньо и Асен Лилов постигнаха отлични резултати на Световната купа по Big Air в Милано, класирайки се съответно на 18-то и 21-во място (снимка на конструкцията от Милано 2006г.). Със сигурност и през 2007г. най-добре представящите се български състезатели от свободния стил ще имат възможност да участват, но този път пред собствена публика в София.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки