pascal ditched and wild-berries

Съвети от кондициония треньор на националния отбор по сноуборд, Паскал Дичев

Броени дни преди традиционното събитие “Готови за сезона с Wild Berries: Тренировка с Паскал Дичев” се свързахме с кондиционния треньор на националния отбор по сноуборд и собственик на Спортен център Maxfit, Паскал Дичев, за да поговорим за сноуборд контузии, загрявка и как да се поддържаме във форма за каране през годината.

Paskal Ditchev Wildberries event poster 2018

Кои са най-често срещаните контузии при сноуборда?
Моите наблюдения в сноуборда са натрупани от работата ми с професионални спортисти, което предполага наличие на известна разлика между контузиите получени в следствие на състезателна активна дейност и масовия спорт. Разбира се съществува пряка зависимост между двете, тъй като натоварванията са подобни. Бихме могли да кажем, че в професионалния спорт контузиите са по-задълбочени и случващи се основно по време на състезание, докато в спорта за здраве и удоволствие сред природата контузиите възникват в следствие на не добра физическа подготовка или не добра преценка на теренните условия.

Най-често срещаните контузии са проблеми в долната част на кръста и коленете поради изразения латерален (страничен) характер на натоварване и големите компресионни сили, които тялото понася от скоростта и промяната в релефа на трасето, както и специфичната позиция и силно изразена водеща страна и липса на симетрия, при всеки практикуващ. Други често възникващи контузии са травми в областта на раменния пояс и ключицата поради падане, както и сътресение на мозъка поради което носенето на каска е задължително.

Колко е важно да разгряваш преди каране?
Важността на загрявката е от съществено значение във всеки спорт и сноуборда не прави изключение въпреки че има своите особени специфики. Най-важния фактор е ниската температурата, която предполага скованост и липса на добра еластичност на мускулите и сухожилията, както и липса на приток на кръв към крайниците. Когато си на пистата и ще правиш първо спускане обикновено превъзбудата започва още докато сме на лифта, особено ако има ново-навалял сняг. Тялото е абсолютно неподготвено за сериозно физическо натоварване и липсата на опит ти казва че трябва да сме първи и да бързаме да хванем първите девствени линии. Тук липсата на разум ти казва „лъвовете не загряват“ и бързо си намираме оправдание да не загреем. Важно е да се отбележи, че в студено време каквато и загрявка да направим тя ще бъде недостатъчна, което предполага загряване с каране или правене на едно леко разучително спускане с цел загряване и подготвяне на специфичните мускулни групи, които участват при управлението на сноуборд. С други думи дозиране на натоварването и внимателно разучително спускане без превъзбуда. Преди първото спускане е добре да направим динамична загрявка на всички стави и мускули и да добием по-добри усещания.

Paskal ditchev ski

Какво препоръчваш за след каране?
Тъй като сноуборда е от групата спортове на така наречените „сложно технически спортове“ и натоварванията предполагат неестествени движения и позиции на тялото, асиметрични натоварвания, стягане и скованост в определени зони се изисква след каране да се осъществи някакво ниско интензивно натоварване с цикличен характер което да ни раздиша и разпусне. За мен най-доброто средство е лек възстановителен крос с пулсова честота от 120-130 удара на сърцето в минута с продължителност около 30мин., след което да се направи стречинг без да се достигат максимални амплитуди на движение целящ отпускане и възстановяване на нормалното дишане.

Разбира се когато говорим за възстановяване трябва да отбележим че има и други фактори, които влияят като пиене на достатъчно количество течности и пълноценно хранене, като тук няма да се задълбочаваме а само ще споменем.

Какво можем да правим за да поддържаме форма за каране през годината?
Има много възможности за поддържане на добра спортна форма, която да ни помогне да практикуваме всички хобита, които обичаме включително и сноуборда. Добрата спортна форма освен като средство за превенция от травми ни помага да се насладим по-добре на конкретния спорт, както и да напредваме по-бързо. При сложно техничните спортове е важно да практикуваме специфични натоварвания за конкретния спорт което да развие кординативни умения, ловкост и възможност на тялото да се адаптира бързо и преодолява този тип специфична физическа работа.

paskal ditchev windsurfing

Практикуването на спортове доближаващи се до спецификата на натоварване биха имали огромна полза. При сноуборда това са например хавайски сърф, кайт сърф, уинд сърф, скейтборд, лонгборд, но това разбира се са спомагателни средства и се отнасят до спецификата и сложно техническата част. Хубавото е че могат да се практикуват по време на лятото и до голяма степен да заместят сноуборда и ни дадат възможност да прехвърлим умения и качества от единия към другия спорт. Иначе няма как да се пропусне сухата сурова физическа част която е свързана с посещение на спортни зали,стадиони и съоръжения за изграждане на физически качества. Основните физически качества са сила, издръжливост, бързина, гъвкавост като за развитието им са нужни точните методики и задълбочени познания на специалисти и то в конкретния вид спорт. Важно е да намерим човек с познания на който да се доверим и той да ни поведе по пътя на достигане на желаната спортна форма. 

Когато говорим за масов спорт е нужно да развиваме максимално много обща физическа активност. Ако всеки ден правим по нещо целенасочено в рамките на един час със сигурност ще има резултати иначе за бързо и ефективно достигане на добра спортна форма е важно да имаме цели, водач и постоянство, както и да следваме определена програма. Най-важното в случая е да намерим ментор, човек с познания който да ни преведе по отъпкана пътека а не да се налага да губим време в откриване на топлата вода. Съществува и много информация в интернет но ползването и може да ни заблуди и в този случай е трудно да си създадем методика по която да се движим. Силно бих посъветвал свързване със специалист и реален физически контакт и предаване на знания от първа ръка. Кондиционирането е сложна наука и експериментиране и самозванство от самонадеяни хора които разчитат на канали на информация различни от реален контакт със специалист може да доведе до травматизъм и грешно усвояване на информацията.

paskal ditchev freeride

Като заключение можем да кажем че добрата спортна форма и тренираност са предпоставка за по-малко травматизъм и пълноценно занимание с какъвто и да било спорт както и по-бързо усвояване на материята и изпитване на удоволствие и свързване с природата и местата на които практикуваме дадения спорт.

За да узнаеш упражненията, с които Паскал тренира националите ни преди състезания ела на 11-ти октомври, четвъртък на безплатна отворена тренировка на стадион „Раковски“.

Можеш да намериш Паскал в Instagram и да научиш повече за Maxfit във Facebook.