Stylewars presented by Oakley

В края на този месец ни очаква новото издание на състезанието наречено от някои карачи като "изпитание за издръжливост". Нищо чудно – три дена каране в парка с по две оценявани сесии на ден, една нощна сесия и пет нощи организирано купонясване означава че само най-издръжливите оцеляват…

Stylewars първоначално се ражда като концепция за създадено от карачи за карачи състезание с мисията да преобрази и окончателно позиционира сноуборд сцената в Австралия на световната карта. За страна, която едва една шепа международни карачи възприемаха като дестинация за сноуборд, днес Австралия има учудващо добре развита сноу-сцена с няколко курорта и малко, но качествено общество от карачи.

През 90-те Австралия започва да заема своето стабилно място на световната сноуборд сцена – повече и повече пътуващи прота посещават страната с всяка изминала година, а местните курорти следят  развитието на спорта с голям интерес. Терйе, Себу и Игучи идват тук в средата на 90те и курортът Тредбо издига за тях огромен гап, който придобива световна известност във филма на Mack Dawg тази година – ‘The Meltdown Project’. Тази година бележи края на една страхотна ера за австралийския сноуборд – тя е едновременно най-добрата и най-лошата за сцената до стартирането на Stylewars през 2002г. Най-добрата е защото показва на света колко добре могат да си сътрудничат австралийските курорти с топ протата, а най-лошата защото нито един курорт не успява да затвърди тази репутация в следващите няколко години.

Едно цяло поколение от карачи минава докато Австралия е отново извън световната сцена. Един куп състезания които отминават и заминават, концентрирайки се върху отразяването в медиите, а не върху развитието на спорта. Много млади таланти така и не развиват карането си на лошо проектираните паркове, цари неразбиране от страна на курортите към това, че без възвращаемост към карачите, просто няма условия за съществуването на сцена. Така замират един по един ивентите, паралелно с това и кариерите на карачи. Пътуващите прота престават да идват в Австралия, а се насочват към Нова Зеландия.

През 2002г се ражда Stylewars. С малко помощ от Red Bull и пълно сътрудничество от страна на Фолс Крийк – малък, не много известен курорт със силен отдел за ивент мениджмънт, който има умението да изслушва и черпи компетенция от карачите, вместо да им налага своето мнение – стартира Stylewars с изцяло нов подход към понятието състезание. Всички стандартни състезателни формати се пренебрегват, както и каквото и да е предварително планиране. Ивентът е напълно фристайл и се базира на това, което искат да правят карачите и къде те смятат, че е най-подходящото място за това. Ивентът е фън за всички замесени в него и медията го обява за първия "суперпарк стайл сешън" в Австралия.

Още от първата година дизайнът на паркът е бил от особена важност и е бил разглеждан под лупа. През годините с голяма помощ на парк билдърите от Мамут Маунт парк Майк Гершнер и Сам Пофлей, както и шейпърът от Лейк Лоуиз, Джеф Патерсон, парковете са били на световно ниво. Дори през 2005-та, когато Австралия почти не беше виждала снеговалеж, паркът пак беше наточен като за световно. Сам Пофлей и парк билдъра от Фалс Крийк Рубен Камерон успяват да довлекат и използват всяка снежинка от планината, за да направят линията с уреди за състезанието, като крайната картинка е следната – никакъв сняг по планината освен в парка. Курорта затваря веднага след като приключва състезанието.


Stylewars 2007

За разлика от други ивенти Stylewars се концентрира толкова върху самото каране, колкото и върху т.н. "сноуборд лайфстайл". Със световни премиери на най-новите сноуборд филми, музика на живо почти всяка вечер, happy hours и нощни рейл сесии – ивентът се опитва да покрие всички страни на сноуборда, като непрестанно поддържа различните крюта в настроение, сякаш са на почивка. Някои карачи наричат ивента "изпитание за издръжливост". Нищо чудно – три дена каране в парка с по две оценявани сесии на ден, една нощна сесия и пет нощи организирано купонясване означава че само най-издръжливите оцеляват.

Stylewars довежда световната сцена отново в Австралия. Топ карачи като Ромейн Демарчи, Торщан Хоргмо, Еро Еттала, Гиги Руф, Анди Финч, Хампус Мосесон и други са били част от ивента, като списъка с карачи за 2008ма изглежда също толкова впечатляващ. С нетърпение очакваме да видим, какво ще се случи на тазгодишното издание на Stylewars и ще стискаме палци този притежаван от карачи и спонсориран от местната индустрия ивент да оцелее и да продължава да бута нивото и забавлява карачите там, в долната част на Земното кълбо…

Уебсайт: www.stylewars.com.au
Swatch TTR Word Tour: www.ttrworldtour.com