SNICKERS VERT CHAMPIONSHIPS – България

Обратно на всеобщото мнение ролерблейдинга на рампа не е умрял! Ние отказваме да му позволим да умре. Това беше трета поредна година, в която провеждаме състезанието в Монтана, България. Всяка година привличаме нови блейдъри от цяла Европа на състезанието. През изминалите години са участвали Kevin Lopez (Белгия), Patrick Zimmerman (Германия), Daniel Prell (Германия) и други…тази година имахме щастието да участват Shane Yost (Австралия), Rich Parker (Англия, за втори път), Alex Eastwood (Англия, за трети път), Sven Boekhorst (Холандия), Patrick Sutnen (Франция) и Frank Romeike (Германия) като главен съдия.

Времето мина толкова бързо – едва двамата с Арни посрещнахме всички блейдъри на летище София и ги ги изпратихме към Монтана и сякаш състезанията приключиха. Тези четири дни минаха ужасно бързо и беше тъжно да кажа чао на всички. За мое щастие успях да поговоря с всички карачи. Никога не съм и предполагал че ще срещна Shane и Sven, а след това поговорих с Patrick от Франция – много готин пич и много откачен.

Състезанието бе предвидено да бъде малко, но то избухна до нещо великолепно. Започнахме в Петък следобед със състезанието за младите състезатели и след това продължихме с тренировка за всички. Времето беше топло, беше вечер, имаше яка музика, имаше много публика, имаше и блейдъри от цяла Европа. Рампата е луда – 4м висока, 12м широка, с roll-in канал в средата – с всички тези елементи се получават невероятни трикове. Swithcup-овете на Sven на тръбата бяха великолепни, double back 180 на Rich Parker беше удивителен трик и след това и Shane, който летеше толкова високо, че можеше да се блъсне със самолет…и на всичко отгоре и double flat-а, който спира дъха.

В Събота се проведе SNICKERS Open Vert Contest с участието на всички професионалисти и някои талантливи аматьори тук-таме за по-весело. Списъка с участници като на LG PRO Event направи състезанието изключително интересно. Всички се бяха приготвили за едно невероятно състезание, каквото и се получи. Триковете бяха феноменални – всички летяха много високо и правеха всякакви spin-ове и flip-ове – flat 7, flat 5, double flat, double back и много switchup-ове…беше просто неописуемо!

Недостатък на състезанието тази година беше, че трябваше да завърши за по-малко от час, тъй като се предаваше на живо, което до някъде ограничи състезанието и трябваше доста да бързаме. Почти нямаше време за тренировки, но едновременно с това се получи страхотно състезание. Едва започнало и вече свърши, мина толкова бързо и неусетно. Победителите са:

Shane Yost (Австралия) – първо място
Кирил Траянов (България) – второ място
Rich Parker (Англия) – трето място

След това преминахме към състезанията за Най-висок еър и Най-добър трик…и двете бяха невероятни! Всички опитваха да летят по-високо и по-високо. Shane Yost никога не се отказваше. Alex Eastwood правеше великолепни високи еъри, над 3м. Състезанието беше между Shane, Alex и Николай Найденов и Кирил Траянов…и всички опитваха да летят по-високо и по-високо. В един момент водеше Shane, но след няколко опита Alex го изпревари с малко… Shane и останалите опитаха да го настигнат, но в крайна сметка времето не стигна. И така победител е

Alex Eastwood (England)

Състезанието за най-добър трик беше адски трудно за отсъждане. И за мое щасти не ми се наложи да съм съдия. Всъщност попитах всички, които участваха кои според тях направи най-добрия трик и в крайна сметка всички гласуваха, че Sven е най-лудия на тръбата. Филмът, който той направи, говори сам за себе си. Беше невероятен. Всички гласуваха за него. Всички бяха супер приятелски настроени и го нямаше този състезателен дух “Трябва да спечеля на всяка цена”…Всеки се радваше на успеха на другите. И така победител е

Sven Boekhorst (Холандия)

В Неделя беше послед ното състезание. The European Amateur Inline Vert Championship. Мисля че всички очаквахме нивото на това състезание да е по-ниско и да не е толкова вълнуващо. А беше точно обратното. Всички, вкючително и всички професионалисти, бяха очаровани от аматьорите…тези момчета се представиха невероятно добре. Те дадоха всичко от себе си в три ръна, и това само за квалификациите. Почти непрекъснато. Това беше нов формат, който Shane избра и ние представихме… всъщност всеки има 20-25мин. за каране и се опитва да направи максимален брой рън-ове за това време. И след квалификациите има още 15мин каране. Можете да си представите, че накрая всички бяха умрели на кънките. Шестимата финалисти направо се убиха. До края на състезанието съдиите крещяха, публиката беше полудяла и всички караха момчетата да правят най-добрите си трикове и да дадат всичко от себе си… беше лудница и никои не искаше състезанието да свършва. Но все пак трябваше да има победители и това са

Веселин Захариет (България) – първо място
Стефан Василев (България) – второ място
Борис Грозев (България) – трето място

Всичко което мога да кажа е че РОЛЕРБЛЕЙДИНГА НА РАМПА НИКОГА НЯМА ДА УМРЕ! Докато продължаваме да караме с такава страст както този уикенд само ще се развиваме. Благодаря на всички, които дойдоха на състезанието от други държави и градове. Беше чудесно, че бяхте тук с нас и се надяваме че ще се видим отново и следващата година…обичаме ви и ви пожелаваме успех на световните финали в САЩ.

Текст: Марко за www.team-disaster.com

П.С. Благодаря на Арни (Иван Русев), че върна отново духа на Team-Disaster! Ще ни липсваш човече! Връщай се скоро… в Канада е прекалено студено за теб. Трябваш ни тук… чао братле..