SLOVAKI A true movie about snowboarding

Каква точно е разликата между сноубордa, който гледаме в последните мега продукции на Absinthe Films или Mack Dawg и истинския живот на типичния източноевропейски сноубордист? Документалният филм „SLOVAKI A true movie about snowboarding“ има за цел да  отговори на този въпрос.

След миналогодишната нискобюджетна продукция – „Poland – A snowboard documentary“, миналата зима Рене Екерт от Blickinsfreie се зае със създаването на документален филм за сноуборд сцената на една друга източноевропейска държава – Словакия.

Мачик Прсецазак. yarrekphoto.com

Без кой знае колко финансови средства за път, придружен от карачи от Полша, Германия и Франция и екипиран с пълен тефтер с контакти, той замина на триседмичен трип, започващ от Лайпциг, през Краков и Закопане, към места като Липтовски Микулаш и Братислава, за да се срещне с карачи като Матюс Хубка, Спаги, Зело, Пструна и Баша Стевулова.

Активен участник в европейската сноуборд сцена и дългогодишен партньор на продукции като Method.tv и Absinthe Films, неотдавна Рене Екерт взима решението да започне своя собствена филмова компания – „Blickinsfreie“. Отегчен от типичните сноуборд филми, той решава да направи свой собствен. Той вярва, че интересната история и истинското представяне на живота на сноубордистите са най-важните съставки за неговия филм . „Тъй като много добре знам, колко трудно може да бъде за един сноубордист от Източна Европа да получи някакво медийно отразяване, реших да помогна на всички тези ентусиазирани карачи, като документирам техния живот. Още по-трудно е да получат международно отразяване или въобще да бъдат забелязани извън своите държави. Точно там се корени моята мотивация. Искам да помогна на всички тези млади карачи, като ги поставя във фокуса на спортните медии. Има толкова много талантливи карачи, които са напълно непознати на международната индустрия. Иска ми се да променя това!” –  така Рене Екерт описва своята страст към тези проекти, които реализира без някакъв значителен бюджет.

Томас Корчок. Снимка: yarrekphoto.com

„Разбира се, има много страст в тези проекти. Без нея, не би имало начин да се реализират, защото със съвсем малко пари за пътни разходи не е лесно да създадеш 50 минутен документален филм. Искам зрителят да усети ентусиазма, който младите сноубордисти от Словакия изпитват, когато се опитват да изживеят своята страст дори в най-тежки условия.”

Тъй като Рене влага много усилия във фотографията, филмът беше заснет с помощта на най-модерна техника. За да се получат възможно най- живи образите, филмът беше заснет в HD (High Definition) с Mini35 камера и кино обективи. Освен това, архивни кадри от различни словашки снимачни крюта бяха използвани, за да се даде напълно реален поглед върху сноуборд сцената там. Без тяхната помощ, целият проект нямаше да бъде възможен в сегашния си вид.

Относно музикалната част, Рене Екерт разчита на партньоството си с млади музиканти като Сирус Шахрад, Андреас Екерт и Игор Подладчиков. „Има толкова много, добри музиканти. За повечето от тях не е лесно да представят музиката си пред голяма публика. Участието на тяхната музика в моите проекти обаче, им дава добър шанс да сторят това.”

Баджи Такас със fs5050180out.Снимка:yarrekphoto.com

Всеки, който иска да разбере какво е общото между комунистическите паметници и сноуборда или как да забавляваш чрез сноуборд филм без да показваш 527 трика, просто не пропускай удобния случай и посети една от спирките на филмовата премиера из Европа. Световната премиера ще се проведе на 2-ри декември 2008г. в Братислава. Тя ще се състои с подкрепата Horsefeathers, Ripzone Europe и Boardlife. Докато DJ Haf and Bounce MC се грижат за музикалната част от събитието, най-новият филм на Absinthe – „Ready“ също ще проведе своята словашка премиера. Следващите спирки ще бъдат в Краков (Alchemia Club, Kazimierz, 13.12.2008), Лайпциг (EEG, Westwerk, 19.12.2008), Плауен (Alte Kaffeerösterei, 25.12.2008) и Липтовски Микулаш (Ski Club – Liptovsky Mikulas, 27.12.). Филмът ще се прожектира заедно с продукцията на Absinthe – „Ready“ и разбира се съпроводен от мега партита с диджейте Bounce MC, DJ KitKut и немската сърф/алтърнатив банда Die Kosmonauten.

За тези, които не искат да чакат до първата премиера, има едно решение – да посетят www.blickinsfreie.de и да видят трите налични тийзъра. Целият филм, ще бъде достъпен с високо качество, безплатно на сайта от януари 2009г.

Целият проект нямаше да бъде възможен без помощта на Ripzone Europe. Докато те се погрижиха за пътните разноски, проектът беше подкрепен също и от Boardlife, Techramps, Method.tv, Suzuki и Tasty.

Тиизърите на сайта можеш да гледаш тук, тук и тук.