Щефан Гимпъл спечели NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia

Вечерта на 22-ри декември (събота) събра хиляди на площад „Княз Александър Батенберг“ и въпреки минусовите температури, настроението и случващото се там, вдигна градусите неимоверно много.

Щефън Гимпъл, Яне Корпи, Матевз Петек, Домен Бижак, Питя Пиронен, Щефан Маурер, Виле Уотила, Марио Беньо, Димитър Чокоев, Ангел Харизанов, Кристиан Малинов и още 34 райдъра взеха участие в NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007 – първото подобно състезание провело се на територията на страната. За един ден София беше сноуборд. Хилядите столичани, голяма част от които преди са подминавали термина “сноуборд”, се стекоха да видят що за “чудо” е издигнато на площада, останаха вцепенени от мащабите на уреда, както и от триковете, които сноубордистите показаха. А тези, за които сноуборда е част от всекидневието, просто се радваха като малки деца на всеки детайл от наистина уникалното събитие. Повечето бяха гледали Щефън Гимпъл и компания само по сноуборд списанията и Eurosport, а сега те бяха на площада, през който минаваме всеки ден…


Щефан Гимпъл. Снимка: Иван Топлийски

За подготовката на състезанието се трудиха над 200 души, а работата им беше лично ръководена от директорът на Направление сноуборд към БФСки Емил Семов и координаторът Направление сноуборд – Константин “Тино” Минчев. Организацията и изпълнението на ивента наистина бе перфектна и ни остави с надеждите, че оттук нататък подобен род събития няма да бъдат рядкост.

Снимка: Момчи

Много добри думи могат да бъдат казани за българските карачи – Марио Беньо, Димитър Чокоев, Ангел Харизанов и Кристиан Малинов. Марио, в ролята на състезател и едновременно с това треньор се класира на 19-то място. Той приземи стабилни 7-ци с тейл граб, едната от които инвъртед. Съвсем малко не му достигна точките, които получи за по-добрия си опит, за да продължи на финала с най-добрите 16 карача. Младите от своя страна макар и да нямаха ден, показаха потенциала, който имат.


Челната тройка. Снимка: Момчи

Победител в състезанието стана Щефан Гимпъл, който отнесе и тлъстия чек от 11,250 швейцарски франка. На 28-годишния австриец му лепна перфектен cab 10, с което отчая Яне Корпи – другият основен претендент за първото място. Трети и четвърти останаха словенците Матевз Петек и Домен Бижак.


Снимка: alex ap

Каквото и да кажем за състезанието едно е сигурно – за нас то бе първо и наистина уникално събитие, което е остави следи в съзнанието на не малко хора. За развитието на сноуборда в страната ни, това е една огромна крачка, която отваря врати към още повече подобни възможности. По-подробна статия за състезанието ще намерите в брой 7 на сп. Whiteroom.