Щефан Гимпъл печели LG FIS SWC, Джими лепи 9ка

Австриецът Щефан Гимпъл си направи страхотен подарък за 30тия си юбилей! Той се класира първи на LG FIS Snowboard World Cup, като това е седмата титла в кариерата му от веригата на FIS.

Първото Биг Еър събитие от календара на FIS се проведе в Лондон като част от фестивала London Freeze, който се провежда точно до емблематичните комини на Battersea Power Station – най-голямата тухлена постройка в Европа. Огромният скок, през който минаха 50 от най-добрите сноубордисти в света е с височина от 32м. и дължина от върха до попивката от 110 м., като то е било покрито с 500 тона истински сняг.

Бившият световен шампион показа силата на своя опит и благодарение на бруталния си стил, каращ триковете да изглеждат лесни за правене, задмина машини завъртяли огромни трикове като backside 1260 (Улрик Бадештер NOR) и frontside 1260 (Яне Корпи FIN). Гимпъл залепи frontside 10ка с първия си опит, като той я описва като най-добрата, която е правил през живота си. Щефан завърта и cab 900 след като публиката му изпява „Happy birthday”. На второ и трето място остават съответно Джан-Лука Кавиджели от Швейцария и Домен Бизяк от Словения. През цялото състезание триковете са масивни и изключително силни, но не толкова красиви и стилни както тези на Щефан Гимпъл, което закономерно му носи и златото от състезанието.

Един от карачите с големи трикове е най-изявеният ни сноубордист в момента – Димитър Чокоев – Джими, който миналата година стана втори в Европа в БИГ ЕЪР дисциплината. Той завъртя frontside 900, като след това направи и опит за frontside 1080. Опитът бе неуспешен, въпреки че Джими успя да залепи fs 10 на тренировките преди състезанието и в крайна сметка се класира на 30-то място. Това е поредното перфектно организирано голямо събитие, на което той взе участие. 


Джими и кулите на Battersea Power Station; снимка: личен архив


снимка: личен архив


снимка: личен архив


Градуси над десетките хиляди души публика; снимка: личен архив


Бен Килнер шредва комина; снимка: FIS Оливър Краус


Улрик Бадештер; снимка: FIS Оливър Краус


Щефан Гимпъл; снимка: FIS Оливър Краус


Домен Бизяк; снимка: FIS Оливър Краус


Джан-Лука Кавиджели;
снимка: FIS Оливър Краус


снимка: FIS Оливър Краус