Shaun White и Hannah Teter – олимпийски шампиони

На 12 и 13 февруари в Bardonecchia се проведоха дългоочакваните финали по халфпайп. В битката за златото участваха най-добрите пайпери в света, но накрая устите на всички изговаряха само две имена – тези на Shaun White и Hannah Teter. 19-годишните американци, грабнаха златните медали по начин, който ще бъде помнен дълго време.

Сезон 2005-2006 е наистина невероятно успешен за Shaun White. Малкият пират печели където, каквото си поиска и то демонстрирайки не само невероятния си стил, но и ниво, много над останалите претенденти. Два златни медала от 2006 Winter X Games, първи места от всичките пет U.S. Grand Prix олимпийски квалификации – Shaun White е първият сноубордист печелил толкова много състезания за един сезон. Оказва се, че единственият начин да бъде спрян е да бъде вързан със стоманени въжета за някой бетонен, тежащ минимум 100 тона стълб в пустинята Сахара. Но и това може би пак не е гаранция, че няма да се измъкне… Шегата настрана, но на 12-ти февруари Shaun разгърна целия си потенциал и демонстрира нечовешките си умения. Победният му олиймпийски опит включваше lien air, McTwist като по учебник, frontside 10, cab 10 nose grab, frontside 9 lien to backside 9… Не изброяваме най-сложните трикове – той наистина ги направи.

На следващия ден дойде ред и на Hannah Teter да покаже, защо и тя е считана за феномен в сноуборда. Внимание! До всички със слаби сърца, моля не четете следващите редове. Няколко straight air-а, frontside 5, frontside 9 и cab 5 – това сътвори Hannah по пътя си към олимпийското злато. Не знам какво си е пуснала на ipod-a по време на победния й опит, но ще и пиша тия дни да ми го прати. Току виж съм спечелил квота в халфпайпа и за България.

Shaun и Hannah демонстрираха нагледно прогреса на спорта на една от най-древните сцени за спортна изява – Олимпийските игри. Страх ме е дори да си представям какво да очакваме след четири години – тогава тези двамата ще са само на 23…

Резултатите:

Мъже
1. Shaun White USA
2. Danny Kass USA
3. Markku Koski FIN

Жени
1. Hannah Teter USA
2. Gretchen Bleiler USA
3. Kjersti Buass NOR