Сензационно класиране на Сани на Световната купа

Александра Жекова влезна в историята на българския сноуборд, като първата състезателка успяла да се класира за финал на състезание от Световната купа по сноуборд. Сани се класира 12-та в женския финал на сноубордкрос, в швейцарския курорт Саас-Фее. Предишното най-добро класиране за Световната купа отново бе нейно – 18-то място в Бертесгаден през 2004г.

Трасето на кроса бе изключително тежко и опасно, което накара голям брой участнички изобщо да не стартират. Девет състезателки от общо 48 не можаха да се престрашат и отказаха участие. Още пет състезателки, сред които и традиционните фаворитки Юлия Дуймовиц и Сузане Молл от Австрия, не успяха да завършат квалификацията. Александра се движеше на ръба на риска и влезна във финала с десето време, на 2,24 сек от лидерката Жули Помагалски (Франция).

Схемата за финалите прати Сани в серия с втората от квалификациите Дебора Антониоз (Франция), седмата – Сандра Фрей (Швейцария) и петнадесетата Нацуко Дой (Япония). За нещастие японката падна в първата секция от трасето и препречи пътя на Сани, като по този начин я елиминира от борбата за първите две места и така тя остана трета в серията и 12-та в крайното класиране. Победителка стана Мари Лесю (Франция) пред Доресия Крингс (Австрия) и Линдзи Джейкъбелис (САЩ).

С това свое класиране, Александра показа, че се намира в страхотна форма и подобрява резултатите си с всяко следващо състезание. Въпреки крехката си възраст, постепенно тя започва да реализира големия си потенциал на състезания от най-висок ранг при жените. Със своите резултати Александра продължава да прославя страната ни, нареждайки я редом до водещите сноуборд нации в световен мащаб – Франция, САЩ, Канада, Австрия и Швейцария.

Мъжкият сноуборд-крос бе спечелен от американеца Нейт Холанд, втори стана Ксавие Деларю (Франция), а трети изненадващо се класира Деймън Хейлър от Австралия.

В генералното класиране за малкия глобус в бордъркроса Деларю води убедително след третия кръг при мъжете, при жените временна водачка е Джейкъбелис (САЩ), а Сани Жекова е двадесета. Следващите стартове са през декември в Уистлър (Канада).

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки