Сани Жекова завърши 13-та в паралелния слалом

17.01.2007, Световно първенство по сноуборд в Ароса (Швейцария)

Сани Жекова завърши на 13-то място в паралелния слалом на Световното първенство за мъже и жени, което е новото най-добро българско представяне на световни финали. Александра кара страхотно и съвсем малко не й достигна да се нареди сред големите 8 от световния елит.

Жекова направи перфектен първи манш в квалификациите, давайки 8-мо време на синьо трасе. Във втория манш тя завърши 21-ва на червеното трасе и така с 12-то комбинирано време от двете трасета се класира за големия финал, едва за трети път в своята кариера. Тази позиция й отреди сблъсък на 1/8 финала с австрийката Хайди Нойрурер, която е водещата австрийска слаломистка и се готви изключително и само в дисциплината паралелен слалом. Хайди спечели първия манш с минималната разлика от 11 стотни – разлика, която е трудно доловима с просто око. Във втория манш, Александра тръгна с хендикап от разликата в първото спускане и завърши на финала на 22 стотни от Нойрурер. В последствие австрийката помете всички останали съпернички в следващите рундове и заслужено спечели златния медал в дисциплината, побеждавайки на финала своята сънародничка Марион Крайнер. За пълния триумф на австрийския отбор допринесе и спечеления бронзов медал от Доресия Крингс.

Теодора Пенчева направи безпогрешно квалификационно спускане, но задържа дъската твърде много в стръмните участъци и не успя да се класира за елиминациите. Теди остана 38-ма в крайното класиране.

Боян Гребенчарски завърши 37-ми при мъжете, а Радослав Янков и Иван Ранчев се класираха съответно на 45-то и 46-то място от 61 състезатели. Все пак не можем и да очакваме повече от двамата ни млади таланти, за които това бе първо участие на подобен форум. Опитът, който двамата натрупаха на тези стартове, ще им бъде полезен за участието им на предстоящото през м. април Световно първенство за юноши.

Световен шампион при мъжете стана швейцарецът Симон Шош, който победи на финала своя брат Филип и по този начин успя да вземе реванш за загубата си на олимпийските игри в Торино. Трети се нареди словенецът Рок Фландер, който вчера триумфира в PGS-а.

Днес (четвъртък) са квалификациите на Big Air, за който са заявили участие 75 мъже, разделени в 3 квалификационни групи. Скокът е със страховитите 18 метра разстояние от трамплина до началото на зоната за приземяване. Българският представител Марио Беньо ще скача в първа група, където са още звездите Матевз Петек и световния шампион от Уистлър 2005г Анти Аути.

Константин Минчев
Направление Сноуборд
БФСки